hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az adócsalás elleni harc új eszközeit vizsgálja az Európai Bizottság

  • MTI

A forgalmi adókkal folytatott csalások elleni küzdelem két lehetséges eszközét, az unión belüli áfamentesség megszüntetését, illetve a fordított adózást vizsgálta az Európai Bizottság abban a jelentésben, amelyet pénteken Brüsszelben ismertetett.

Kovács László adópolitikai és vámuniós felelős a témáról született dokumentum kapcsán úgy vélekedett, hogy mindkét említett megoldásnak vannak előnyei, ugyanakkor óvatosnak kell lenni, mert ezek mélyreható változásokat hoznának a jelenlegi áfarendszerben. A bizottság meglátása szerint olyan intézkedésekről van szó,
amelyek messzire mutatnak az évente több százmilliárd dolláros kárt okozó adócsalások elleni harcban. 

Mindkét módszerrel elejét lehet venni annak a jelenlegi trükknek, hogy egy áfamentesen vásárolt árut áfával együtt értékesítenek, majd az érintett cég az adó befizetése nélkül eltűnik a rendszerből. Mindkettővel vannak ugyanakkor olyan problémák is, amelyeket tovább kell vizsgálni, mielőtt bármelyik rendszer bevezetése mellett döntenének - állapította meg a végrehajtó testület. Kovács László úgy ítélte meg, hogy a végső döntés előtt még politikai határozatra is szükség van az ügyben, az egyes EU-tagállamoknak egyértelművé kell tenniük, hogy mindegyikük kész elfogadni a változások következményeit. 

Az adómentesség megszüntetése a cégek számára kedvezőtlen készpénz mozgási változásokkal járhat az uniós belső piacon, a tagországokat illetően pedig az áfabevételek újraelosztását követelné meg. A fordított adózás Brüsszel meglátása szerint akkor tud helyesen működni, ha a tagállamok egységesen alkalmazzák, nem pedig opcióként. A bizottság nincs ellene annak, hogy valamelyik tagország kísérletképpen bevezesse az utóbbi módszert - szögezte le a közlemény.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapítvány – vállalkozási bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3