hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Márciustól 100 ezer forint feletti kifizetés csak nullás adóigazolással

  • adozona.hu

A fekete gazdaság visszaszorítása céljából 2008. március 1-jétől új felelősségi szabályok lépnek érvénybe a közpénzek védelme érdekében az Adózás rendjéről szóló törvényben (Art.). A KPMG hírlevele szerint az új intézkedés a közbeszerzési eljárásokban részt vevő vállalatokat és azok alvállalkozóit érinti.

Március 1-jétől hatályba lép az Art. 36/A paragrafusa. Ennek értelmében a közbeszerzések közvetlen megvalósításához kapcsolódóan a törvény szerinti nyertes ajánlattevő és az alvállalkozók, valamint a polgári jog szerinti alvállalkozók között megkötött vállalkozási szerződések alapján, havonta nettó 100 ezer forintot meghaladó kifizetés csak abban az esetben teljesíthető, ha a kifizetést megelőzően az alvállalkozó bemutat egy 15 napnál nem régebbi „nullás” adóigazolást a fizetésre kötelezett vállalkozónak. 

Ez a szabály a vállalkozói lánc minden tagjára kötelezően alkalmazandó. A szabály hatálya alá tartozik minden 2008. március 1-jétől történő kifizetés attól függetlenül, hogy a kapcsolódó szerződést ezen időpont előtt vagy utána kötötték meg.

A vállalkozó köteles tájékoztatni az alvállalkozót, hogy a kifizetés a közbeszerzési felelősségi szabály hatálya alá tartozik. A tájékoztatási kötelezettséget utólag kell teljesíteni a már megkötött szerződések esetében. A tájékoztatási kötelezettség elmulasztása esetén a vállalkozóra vagy arra az alvállalkozóra, aki további alvállalkozóval kötött szerződést kifizetésenként a kifizetés összegének 20 százalékáig terjedő mulasztási bírság szabható ki.

A „nullás” igazolás hiányában a vállalkozónak vissza kell tartani a kifizetést. Amennyiben e kötelezettségnek nem tesz eleget, a vállalkozót az alvállalkozónál nyilvántartott köztartozásért a kifizetés mértékéig egyetemleges felelősség terheli a kifizetés pillanatában.

Egyetemleges felelősség a tartozásért

Az igazolási kérelmet elég csak az adóhatóságnál igényelni, amely a vámhatóságtól is megkéri a szükséges adatokat. A KPMG hírlevele azonban felhívja a figyelmet, hogy az igazolást minden kifizetőre külön kell megkérni. 

Az igazolás illetékmentesen kérhető, és elektronikus úton is beszerezhető. Az ügyintézés határideje 8 nap. Kapcsolt vállalkozások esetében a közbeszerzés közvetlen megvalósításában részt vevők egyetemlegesen felelnek a kifizetés mértékéig, annak a kapcsolt vállalkozásnak a kifizetés időpontjában fennálló köztartozásáért, amelynek a kifizetést teljesítették.

A törvény rendelkezéseit alkalmazni kell a Kbt. szerinti ajánlatkérő és a nyertes ajánlattevő közötti szerződésre, azzal a különbséggel, hogy az ajánlatkérőnek nem keletkezik egyetemleges felelőssége.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint papíron a K1 nyomtatványon, elektronikusan pedig 08UK11 nyomtatványon kell az adóigazolást igényelni. Az adóhatóság állítása szerint nem lesz fennakadás az igazolások kiállításban az egyelőre még nehezen megbecsülhető nagyságrendű kérelmek teljesítésére. A KPMG azt javasolja, hogy amennyiben az igazolást nem állítanák ki határidőre, érdemes személyesen felvenni a kapcsolatot az illetékes adóhatósággal.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felügyelőbizottsági tagok jelentése a NAV felé

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink