hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jövőre korlátozzák a közbeszerzés kifizetését 100 ezer forint felett

  • dr. Marosi Andrea

2008. március 1-től a közbeszerzés nyertese és a közbeszerzésben közreműködő vállalkozó (alvállalkozók) között a közbeszerzés közvetlen megvalósításához kapcsolódó szerződés alapján történő kifizetést korlátozzák. Mikor tarthatják vissza a közbeszerzés összegének kifizetését? Egy újabb változásra hívja fel a figyelmet dr. Marosi Andrea, az Adózóna szakértője.

A korlátozás a havonta nettó 100 ezer forint feletti kifizetésre vonatkozik és a nyertes ajánlattevő és az alvállalkozók, valamint a polgári jog szerinti alvállalkozók között megkötött vállalkozási szerződéseket sorolja e körbe. 
 
A kifizetés az új törvény alapján akkor teljesíthető, ha a kifizetés jogosultja átad, bemutat, vagy elküld egy 15 napnál nem régebbi nemlegesnek minősülő együttes adóigazolást. A vállalkozói szerződés megkötésekor a megrendelő  köteles a vele szerződő félt értesíteni a közbeszerzéshez kapcsolódó korlátról .

Amennyiben a kifizetésre jogosult nem tud nullásnak minősülő együttes adóigazolást (adó és vám) bemutatni, azaz tartozása van, az adóhatóság felé, akkor a kifizető köteles visszatartani az adóhatóság intézkedéséig a kifizetést. Ha a visszatartás nem történik meg, akkor beáll a kifizető egyetemleges felelőssége a kifizetés összegének erejéig.

Nincs visszatartási és egyetemleges felelőssége a kifizetőnek, ha a tájékoztatást a közbeszerzéshez kapcsolódó korlátozásról nem kapta meg. A fenti új szabályok miatt mindenképpen érdemes szerződéseinket átnézni, és tájékoztatás kérni a megrendelőtől. Érdemes a kifizetést megelőzően köztartozásainkat rendezni akár fizetési könnyítés iránti kérelemmel. 

A szerződés megkötése előtt a közbeszerzési korlátozásról szóló tájékoztatást, illetve a kifizetést megelőzően az együttes adóigazolás átadását, bemutatását, elküldését célszerű szintén dokumentálni . 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Határon átnyúló pályázati támogatás társaságiadó-fizetési kötelezettsége

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

K+F költségek

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Családi kedvezmény érvényesítése önellenőrzéssel

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink