hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A filmipart fékezhetik az adóügyi bizonytalanságok

  • MTI

A filmgyártáshoz adott magyarországi társasági adókedvezmény körüli bizonytalanság némileg visszavetheti a filmköltések elmúlt években jellemző dinamikus növekedését - mondta Veszprémi István, a Deloitte Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Zrt. adótanácsadási igazgatója.



Az EU tavaly év végéig adott haladékot Magyarországnak, hogy a filmiparban évek óta alkalmazott adókedvezményt fenntarthassa – emlékeztett Veszprémi István. Az idén is érvényben lévő kedvezmény kapcsán Brüsszel a közelmúltban vizsgálatot indított, amelynek negatív kimenetele esetén az idei évben kapott kedvezményt a cégeknek utólag vissza kell fizetniük - mutatott rá az igazgató.

Veszprémi István a filmgyártás utóbbi években növekvő trendjéről, az igényelt adókedvezmények mértékéről konkrét számokkal nem tudott szolgálni, de szerinte bármi is lesz a vizsgálat eredménye, a kialakult bizonytalanság mindenképpen érezteti majd hatását.

Utalt arra, hogy a filmipari cégek filmköltéseik 20 százalékáig társasági adóalapot és adót csökkenthetnek. Ezen az adókedvezményen kívül a cégek fejlesztési adókedvezményt is igényelhetnek 100 millió forintot meghaladó értékű filmgyártási beruházásokra, ezt a szabályt az uniós vizsgálat nem érinti.

Az adótanácsadási igazgató az adózási aktualitások között említette, hogy a társasági jog az idei évtől megengedi cégek nemzetközi fúzióját. Eddig csupán cégek felvásárlására volt mód, most viszont akármelyik uniós tagállamban nyilvántartott cég összeolvadhat egy magyar vállalattal. Ez a fejlemény főként az infokommunikációs, média, és technológiai szektorokban segítheti a tranzakciós aktivitást - jegyezte meg Veszprémi István.

Kitért arra is, hogy a márciusra időzített adóváltozások nehezítik ugyanakkor a közbeszerzések kifizetését. Minden egyes kifizetéshez egy speciális, 15 napnál nem régebben igényelt adóigazolást vár el az APEH és a VPOP nemcsak a nyertes pályázók, hanem alvállalkozóik részéről is, akkor is, ha a közbeszerzési szerződést öt évvel korábban kötötték. Ez annyira nehézkessé teszi az adminisztrációt, hogy sok nagy adózó nem fogja tudni teljesíteni ezt a kötelezettséget - vélekedett az igazgató. Hozzátette: kétséges az is, hogy az adóhatóság bírni fogja-e az adóigazolások kiadását.

Karli Péter, a Deloitte pénzügyi tanácsadási igazgatója arról beszélt, hogy a médiapiaci struktúraváltás az idén és jövőre leginkább a televíziózásban fordulhat elő, mégpedig az év vége felé esedékes digitális átállás miatt. A földfelszíni digitális tévézés csatornák átrendeződését, új tematikus csatornák megjelenését eredményezheti. Elmondta azt is, hogy az internetes reklámok piacán globális szinten megtorpanás várható, ami Magyarországon valószínűleg nem érezteti hatását. A szélessávú internet viszonylag alacsony elterjedtsége, és ezért jelentős növekedési potenciálja miatt az on-line reklámpiac további dinamikus bővülésére lehet számítani - mutatott rá számok említése nélkül. Karli Péter jelezte: az a globális, illetve most már regionálisan érzékelhető trend sem jellemző még Magyarországra, hogy a cégfelvásárlásoknál az eddigi "prédák ragadozóvá válnának". Az eddig cégfelvásárlások célpontjainak számító feltörekvő országok cégei, közülük is főként arab és orosz vállalkozások egyre többen érdeklődnek akvizíciók iránt, akár Nyugat-Európában is.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink