hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Drágábban pereskedhetnek a munkavállalók

  • MTI

Drágábban pereskedhetnek a munkavállalók február 6-tól; az új szabályok szerint az illetéket és más költségeket is meg kell fizetniük, továbbá a bíró nem rendelhet ki számukra pártfogó ügyvédet - mondta a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke sajtótájékoztatón csütörtökön.

Handó Tünde elmondta: a jelenlegi szabályozás szerint a munkavállaló a munkaügyi per megindulásakor tárgyi költségmentességet élvez, azaz sem illetéket, sem a várhatóan felmerülő költségeket nem kell előzetesen lerónia az állam számára, és a per lezárultakor is csupán az ellenérdekű félnél közvetlenül felmerült költségeket, így például ügyvédi munkadíjat kell megfizetni abban az esetben, ha elvesztette a pert.

A jövő szerdától induló eljárásokban érvényes szabályok szerint azonban ha a munkavállaló pervesztes lesz, nemcsak az ellenérdekű félnek, de az államnak is kell fizetni például illetéket, ami a pertárgy értékének hat százaléka. Az új szabályozásban már csak a társadalombiztosítási - egészségbiztosítási, illetve nyugdíjjellegű ellátással kapcsolatos - perek lesznek tárgyi költségmentesek.

A polgári perekben főszabály szerint a feleknek az eljárás megindulásakor le kell róniuk a pertárgy értékétől függő illetéket, és meg kell előlegezniük a várható költségeket, így például a szakértő, tanú vagy tolmács díját, az eljárás lezárulásakor pedig a bíró határozatában dönt - általában a pervesztesség-pernyertesség arányában - arról, hogy a felek miként viselik az eljárás költségeit.

Handó Tünde megjegyezte: a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon ma már nem ritkák a több tízmilliós munkavállalói követelések, de jelenleg folyamatban van egy olyan eljárás is, amelyben két személy megközelítőleg milliárdos összeg miatt indított pert.

A jogszabályváltozások következménye az is, hogy míg korábban a bíró rendelhetett ki pártfogó ügyvédet az erre rászoruló munkavállalónak, addig január 1-jétől az illetékes igazságügyi hivataloknál lévő jogi segítségnyújtó szolgálaton keresztül lehet pártfogó ügyvédet kérni.

Az elnök szerint megeshet, hogy a jogszabályváltozás nyomán éppen a legrászorultabb, legkiszolgáltatottabb munkavállalók maradnak jogi segítség nélkül. A bírósági vezető arra is figyelmelztetett: ha valaki már megindította a pert, akkor hiába áll el attól a megnövekedett kiadások ismeretében, annak egy részét meg kell fizetnie.

Az elnök elmondta, hogy a bíró rendkívül szűk körben, nagyon szigorú szabályok szerint ezután is engedélyezhet a pereskedő munkavállalónak személyes költségmentességet, ám ennek feltétele például, hogy a peres fél rendszeres szociális segélyben részesüljön, illetve hogy jövedelme a vele együtt élő házastársával együtt se haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegét, ami idén 28 500 forint, és vagyona se legyen.

Handó Tünde megjegyezte: Németországban hozzávetőleg ötször annyian fordulnak munkaügyi bírósághoz, mint Magyarországon, 2004-ben például ezer munkavállalóból 20 indított munkaügyi pert Németországban, Magyarországon viszont csak négy.

A Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz évente átlagosan mintegy hatezer ügy érkezik, amit összesen alig több mint 20 bíró intéz, tehát egy bíró egyszerre mintegy két és félszáz ügyet intéz.

Annak kapcsán, hogy a Fővárosi Munkaügyi Bíróság épületének címe per alatt áll, az elnök elmondta: a közigazgatási pert a Fővárosi Közigazgatási Hivatal indította a II. kerületi önkormányzat ellen. Az eljárás előzménye, hogy a bírósági épület 2004-ben a Gyorskocsi utca folytatásában, egy új telken épült fel, melyet az önkormányzat először Kandó Kálmán utcának, majd Királyfürdő utcának akart elnevezni. Handó Tünde hangsúlyozta, hogy a Fővárosi Munkaügyi Bíróság jelenleg is a II. kerület Gyorskocsi utca 52-es szám alatt található, és ezen a címen fogadja a beadványokat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink