hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégek: adókötelezettségek és - mentességek 2008-ban

  • Salgó Andrea

Idén januártól seregnyi adójogszabály módosult. A vállalkozások működését elsősorban az eva-, a társasági adóról szóló, az áfa-, valamint az illetéktörvény változásai érintik húsbavágóan. Összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat.

A januártól hatályos, cégeket érintő  jogszabálymódosítások közül különösen sok vállalkozóra vonatkozik a  sorozatos ingatlanértékesítés utáni áfakötelezettség, az illetékfizetés alá eső ügyletek köre, valamint az adózók – különösen az evások – számára jelenleg sem egyértelmű fordított adózás. 

A törvény kimondja, hogy a közvetített és az ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatással, munkaerőkölcsönzéssel foglalkozó cégek és a fizetésképtelen vállalkozások  100 ezer forintot meghaladó értékesítései fordítottan adóznak, feltéve, hogy  az eladó és a vevő is belföldi adóalany. Vagyis ezekben az esetekben – az egyszerű belföldi ügyleteknél – nem az eladó számítja fel az áfát, hanem a vevő fizeti meg önbevallással.  

A cikket teljes terjedelmében itt olvashatja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ajándék kupon

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Unión kívüli szolgáltatás

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink