hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magyarországon, de idegen nyelven kibocsátott számla alapján levonhatom az áfát?

  • adozona.hu

Magyarországon, de idegen nyelven kibocsátott számla alapján levonhatom-e az abban feltüntetett áfát? Vállalkozásomba quadot szeretnék vásárolni, levonhatjuk-e az ehhez kapcsolódóan felmerülő forgalmi adót? Amennyiben személygépkocsit szerez be egy cég, akkor milyen, a gépkocsihoz kapcsolódó költségek vonhatók le? Számos olyan masszőr-tanfolyamot találtam, ahol a tanfolyam árára nem számítottak áfát, ez miért van?

Egy megszűnő egyéni vállalkozás, hogy számlázza ki a megmaradt árukészletét, miután megszüntette a vállalkozását. Természetesen, a megszűnésnél a meglévő leltárértéket bevételként figyelembe vette,és az ÁFÁ-ját megfizette.

Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: Áfa-törvény) 7. § (2) bekezdés b.) előírásának megfelelően a termékértékesítéssel egy tekintet alá esik a megszűnés, ha az adóalany adóalanyisága megszűnésének időpontjában olyan terméket tart a tulajdonában, amelynek beszerzéséhez, kitermeléséhez, előállításához, feldolgozásához, átalakításához vagy felújításához kapcsolódó előzetesen felszámított forgalmi adó egészben vagy részben levonható.

Ezen termékértékesítésnek minősülő tényállás esetén az áfa alapját az Áfa-törvény 25. § (1) bekezdés rendelkezésének megfelelően a terméknek a megszűnés időpontjában érvényes – áfa nélküli – forgalmi értéke, ilyen érték hiányában pedig a terméknek az adófizetési kötelezettség keletkezése időpontjában meghatározott előállítási költsége képezi. Az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontjául az Áfa-törvény 18. § (3) bekezdés a megszűnéshez kapcsolódó adóbevallás benyújtására előírt időpontot határozza meg.
Tekintettel arra, hogy az egyéni vállalkozó - a közölt információk alapján - a megszűnéskor meglévő készlete után az adót megfizette, vélelmezhetően az előzőek szerinti adókötelezettségét teljesítette. Az áfa adóalanyként való megszűnést követően már – pl. a megszűnt adószáma alkalmazásával – az Áfa-törvényben szabályozottak szerinti számlát, egyszerűsített számlát, nyugtát nem bocsáthat ki, ilyen bizonylatban általános forgalmi adót nem tüntethet fel, még azon oknál fogva sem, hogy a megszűnt vállalkozás árukészletét értékesíti. [Amennyiben a megszűnt egyéni vállalkozó az árukészletről általános forgalmi adó összeget illetve mértéket tartalmazó bizonylatot bocsát ki, az Áfa-törvény 40. § (6) bekezdés alapján az adó megfizetésére kötelezhető.]

A megszűnt egyéni vállalkozó árukészletéből vásárló áfa adóalanynak e beszerzéséhez kapcsolódóan áfa levonási joga nincs, hiszen e beszerzés tekintetében áfa adóalany által rá áthárított adó nincs. Könyveiben a beszerzést számviteli bizonylat alapján rögzíti, ilyen bizonylatként szolgálhat például a megszűnt egyéni vállalkozóval kötött szerződés is. 

Magyarországon, de idegen nyelven kibocsátott számla alapján levonhatom-e az abban feltüntetett áfát?

Álláspontunk szerint igen, mivel a számvitelről szóló törvény alapján a számviteli bizonylatot - indokoltsága esetén - idegen nyelven is ki lehet állítani, bár azon az adatok megjelölését, amelyek a bizonylat hitelességéhez, megbízhatóságához, könyveléséhez szükségesek - a számla kibocsátó belső szabályzatában meghatározottak alapján - magyarul is fel kell tüntetni. Felhívjuk ugyanakkor a figyelmet arra, hogy számos esetben találkozunk olyan adóhatósági megállapítással, mely ezt a szabályt csak annak hatályba lépése, 2005 óta kívánja alkalmaztatni. Helyesen - az Unió 6. áfa-irányelvére való hivatkozással - már az uniós csatlakozás napjától (2004. május 1-jétől) nem lehetne megkövetelni a magyar nyelv kizárólagos használatát.


Vállalkozásomba quadot szeretnék vásárolni, levonhatjuk-e az ehhez kapcsolódóan felmerülő forgalmi adót?

A quad beszerzése kapcsán megfizetett adó levonhatósága attól függ, hogy milyen vámtarifaszámon (röviden: VTSZ) importálták a quadot. Amennyiben ugyanis traktorként került behozatalra a quad az országba, úgy a beszerzéséhez kapcsolódóan felmerült általános forgalmi adó összege nem esik levonási tilalom alá, amennyiben a quad a vállalkozás céljaihoz kötődően került felhasználásra. Amennyiben azonban ettől eltérő VTSZ szerint importálták a quadot az országba - mint például személyszállításra tervezett gépkocsi - úgy a quad beszerzése során felmerült általános forgalmi adó összege eleve nem vonható le. (Hogy mikor melyik tarifaszám alkalmazandó, az a quad műszaki jellemzői által objektív módon meghatározott, tehát nem szabad választás kérdése.) A vállalkozási célú felhasználás igazolása ugyanakkor igen-igen kétséges, bár - szélsőséges esetekben, pl. erdészeti gazdaságban - nem kizárható.

Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben személygépkocsit szerez be egy cég, akkor milyen, a gépkocsihoz kapcsolódó költségek vonhatók le? Nem számlázunk tovább semmit, csak az áru terítését végezzük személygépkocsival.

Személygépkocsi beszerzéséhez, valamint az annak üzemeltetéséhez vásárolt motorbenzinhez kapcsolódó általános forgalmi adó nem vonható le, továbbá nem vonható le a gépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához kapcsolódó termékek beszerzésének és szolgáltatások igénybevételének forgalmi adója sem (pl. javítás, mosatás, egyszerű karbantartás), amely utóbbi költségekhez kapcsolódó adót azonban az autókölcsönzési tevékenységet folytató társaságok levonhatják gazdálkodási tevékenységük során. Nem vonható le továbbá a parkolási szolgáltatás igénybevételéhez, valamint úthasználati díj fizetéséhez (autópálya-matricához) kapcsolódó adó sem. Azonban felhívjuk a figyelmet, hogy a személygépkocsi bérleti díjának áfája nem tartozik a tételesen felsorolt levonási tiltások közé. Azaz a bérleti díj áfája teljesen levonható, ha bizonyítható, hogy térítésmentes magánhasználat nem történik, és csak az adóköteles bevételszerző tevékenység érdekében kerül sor a bérbevételre.

Társaságunk egyik alkalmazottja külföldi kongresszuson vesz részt, a részvételi díj áfáját be kell-e fizetni, ha a részvételi díjat társaságunk költségként szeretné elszámolni? Amennyiben az áfát be kell fizetni, úgy azt le vonhatja-e társaságunk?

Amennyiben a kongresszust külföldön tartják, úgy a részvételi díjhoz kapcsolódó forgalmi adót a kongresszus helyszínének országában kell megfizetni (ha van egyáltalán), és az adott országban hatályos előírásoknak megfelelően kezdeményezhető a megfizetett forgalmi adó visszatérítése is a társaság részére, amennyiben a szolgáltatás igénybevétele üzleti céllal történt, valamint a forgalmi adó összege egyébként is levonható (tehát pl. nem egészségügyi vállalkozásnál merül fel a részvételi díj áfája). A külföldi kongresszushoz kapcsolódó forgalmi adó tekintetében a társaságuknak itthon nincs általános forgalmi adónem tekintetében további teendője.

Masszőr tanfolyamot szeretnék elvégezni. A hirdetések között azonban számos olyan tanfolyamot találtam, ahol a tanfolyam árára nem számítottak áfát. Ez miért van?

Az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint azon szolgáltatások, amik államilag akkreditáltak, azaz államilag elismert színvonalú oktatást biztosítanak, tárgyi adómentes szolgáltatásoknak minősülnek, így nem kell utánuk forgalmi adót fizetni. Amennyiben azonban egy oktatási tevékenység nem államilag akkreditált, úgy az oktatási tevékenység nem minősül tárgyi adómentes szolgáltatásnak, így a tandíjat általános forgalmi adó terheli. (Az oktató szervezet éves 4 millió forintos értékhatárig alanyi adómentességet választhat, de e fölött már mindenképpen adóznia kell.)
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közhatalmi tevékenység díjának továbbhárítása – Áfa 2

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Fővárosi ipa-mentesség

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Járulékfizetés táppénz alatt

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink