hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfamentesség termékexportnál és pénzügyi ügynöki tevékenységnél

  • adozona.hu

Pénzügyi ügynöki tevékenységet végzek, adózhatok-e ebben az esetben is áfamentesen, vagy csak közvetlenül a pénzintézetnek adhatok áfa nélküli számlát? Termékexport esetén az általános forgalmi adómentesség milyen vámhatósági dokumentum alapján jár, ha a kiléptető vámhivatal nem Magyarországon van? Igaz-e, hogy a közösségen belüli termékbeszerzésnek semleges a hatása az általános forgalmi adóra, tekintettel arra, hogy a belföldi beszerző ugyanabban a bevallásában tünteti fel fizetendő és levonandó áfaként annak összegét?

Pénzügyi ügynöki tevékenységet végzek. Nem közvetlenül a pénzintézetnek, hanem egy ügynöki tevékenységét végző szervezetének. Adózhatok-e ebben az esetben is áfamentesen, vagy csak közvetlenül a pénzintézetnek adhatok áfa nélküli számlát?

Az áfatörvény szerint tárgyi adómentes szolgáltatásnak minősül a pénzügyi szolgáltatás és kiegészítő szolgáltatásai. Ezek között már eleve szerepel közvetítés (pénzügyi ügynökösködes), az tehát eleve adómentes ezen jogszabályhely szerint. Ugyanakkor a 2. számú melléklet 25. pontja értelmében a 6. pontban szereplő szolgáltatások közvetítése is adómentes, azaz az SZJ-szám szerint pénzügyi ügynök szolgáltatásának közvetítése is adómentes. Felhívjuk a figyelmet, hogy az Európai Bíróság nemrég meghozott hasonló tárgyú ítéletében is ezzel összhangban hozta meg döntését, amely a hazai szabályozás európai uniós konformitását is jelenti.

Harmadik országos gazdálkodó Magyarországon egy évet meghaladó időtartamban kíván felügyelni építési-szerelési tevékenységet. A harmadik ország és Magyarország között megkötött kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény értelmében a harmadik országos gazdálkodó fióktelepet alapít erre a tevékenységére. Amennyiben a harmadik országos gazdálkodó most fogad el előleget, annak áfáját hogyan kell megítélni?

A fenti esetet alapul véve különbséget kell tennünk két helyzet között: a) amikor a fióktelepet a harmadik országos gazdálkodó már megalapította, illetve b) amikor annak megalapítására még nem került sor. Tekintettel arra, hogy a belföldi adóköteles ügyletekhez tapadó előleg elfogadása már önmagában a pénz kézhez vételével teljesítettnek minősül, azt adókötelesként kell kezelni.

Amennyiben a fióktelepet a harmadik országos gazdálkodó még nem alapította meg, úgy az előleg a harmadik országos gazdálkodó bankszámlájára is teljesíthető, hisz a harmadik országos gazdálkodó belföldi megjelenése a fióktelep, így a harmadik országos gazdálkodónak való teljesítés olyan, mintha a fióktelepnek történne a teljesítés. (A fióktelep és "gazdája" nem különböző jogi személy.) Ebben az esetben bár az áfa-kötelezettség már megkeletkezne a pénz átvételével, ha a fióktelepet a harmadik országos gazdálkodó még nem alapította meg, de az előleget befogadta, áfa-hiányt keletkeztetett még a fióktelep bejelentkezése előtt.

Ezt nyilván a fióktelep orvosolni tudja bejelentkezésekor (hisz akkor a gazdasági tevékenység kezdő időpontjaként rögzítheti az előleg jóváírásának napját), ugyanakkor kétséges, hogy ebben az esetben a számlát befogadó jogosult-e az előlegszámla alapján az áfa levonására. (Fióktelep gazdasági tevékenységet ugyanis csak bejegyzésétől kezdhet, kivéve az EGT országok esetét, ahol már - az előtársaságok mintájára - a regisztráció alatt is folytatható bevételszerzés.)

Amennyiben a fióktelep megalapítását követően kerül sor az előleg átvételére, úgy lényegtelen, hogy az előleget a harmadik országos gazdálkodó külföldi bankszámlájára, illetve a belföldi fióktelep bankszámlájára utalják, adózni mindenképpen a fióktelepnek kell. Ekkor persze - szabályszerű számla birtokában - a számlát befogadó személy oldalán sem merül fel adókockázat. 

Termékexport esetén az általános forgalmi adómentesség milyen vámhatósági dokumentum alapján jár, ha a kiléptető vámhivatal nem Magyarországon van?

Amennyiben a terméket nem Magyarországról exportálják, hanem egy másik európai uniós tagországból, úgy az ottani vámhatóság igazolja a végleges kiléptetést a fuvarlevélen, és csak ennek az okmánynak a birtokában igazolhatja a termékértékesítő az általános forgalmi adó (áfa) alóli mentességet. (A magyar vámhatóság ez esetben csak a kiviteli eljárás megindulását igazolhatja, magát a végleges kiléptetést nem.) Azonban a számla szerinti teljesítés időpontja és a közösség területéről történő végleges kiléptetés időpontja között legfeljebb három hónap telhet el. (Pontosabban szólva a számla szerinti teljesítés időpontját követő harmadik hónap utolsó napjáig a kiléptetés [nem a Magyarországról való elszállítás!] tényét igazolni kell.)

Igaz-e, hogy a közösségen belüli termékbeszerzésnek semleges a hatása az általános forgalmi adóra, tekintettel arra, hogy a belföldi beszerző ugyanabban a bevallásában tünteti fel fizetendő és levonandó áfaként annak összegét?

2005. június 24-ig valóban ez a jogszabályi értelmezés volt hatályos. Azóta viszont a belföldi adózó csak abban az esetben válik jogosulttá a fizetendő általános forgalmi adó levonására ugyanabban a bevallásában, ha a közösségi partnere által kiállított, az uniós előírásoknak megfelelő számlája van. Ellenkező esetben a belföldi adózó bevallásában nem tüntetheti fel levonandó adóként a beszerzését terhelő adót, így azt meg kell fizetnie. Csak a levonás feltételeként meghatározott, szabályos uniós áfaszámla birtokában élhet adólevonási joggal. (Vagyis lehet, hogy fizetendő adónk már van, levonható azonban még nincs, mert a számla formailag nem helyes.)

Mi alapján adózik az a magyar állampolgár, aki bérmunkát vállal az EU-ban? Anyagszükségletét ki biztosítja, és milyen jelentéstételi kötelezettsége van a feleknek?

Az adófizetés alapja a bérmunkadíj, ami akkor áfamentes, ha a megrendelő biztosítja a teljes alapanyag-szükségletet, és az elvégzett bérmunkát követően az összes végterméket a megrendelő országába szállítják. Sem a bérmunkára beszállított nyersanyag Magyarországra beérkezését, sem az elkészült végtermék Magyarországról történő elszállítását nem szükséges a hatóságoknak jelenteni, mindazonáltal a végtermék kiszállítását igazoló fuvarokmány az adómentesség igazolásának szükséges feltétele.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink