hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Társasági adó, vagyis mitől leszünk versenyképesebbek?

  • adozona.hu

A társasági adóra vonatkozóan kevés változásról lehet beszámolni, ezt az adónemet a viszonylagos stabilitás jellemzi – hangzott el a Penta Unió Adóegyetemének előadásán. A Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese, Pölöskei Pálné foglalta össze az adónemet érintő változásokat. Versenyképesség-javítás, pontosítás, egyszerűsítés – a változtatások sarokpontjai.


A jogszabály módosításának több célja is volt. A törvényalkotók egyrészről versenyképesség-javító intézkedéseket hoztak, egyes pontosító előírásokat alkottak, egyszerűsítettek, illetve a kettős adóztatással kapcsolatos kérdések is néhol változtatásra szorultak – hangzott el a Penta Unió  Adóegyetemének társasági adóról szóló előadáson

Még több változás
A társasági adóval kapcsolatos további változások itt!
A versenyképesség javítását célzó intézkedések közé tartozik például az a döntés, hogy 2008-tól – meghatározott feltételek mellett – 5 millió helyett 50 millió forintos adóalapig lehetőség van 10 százalékos mértékű társasági adót fizetni. Ennek feltételei között szerepel, hogy a cég nem vehet igénybe más adókedvezményt, legalább egy fő legyen az „átlagos állományi létszám”, vagyis munkavállaló, legalább annyi nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot valljon be, mintha minden munkavállalónál – átlagosan - a minimálbér kétszerese lenne a járulékalap. (Hátrányos települések esetében a minimálbérnek megfelelő). Legyenek rendezett munkaügyi kapcsolatai (ne dolgoztassa munkavállalóit munkanapokon, és ne legyen bejelentés nélküli dolgozója), valamint az adóévben és azt megelőző évben az elvárt jövedelem (nyereség) minimumot érje el a társasági adó alapja.
A megtakarítás felhasználása is kötött azonban. Ha csekély összegű állami támogatásként veszi igénybe a vállalkozás, akkor beruházásra, megváltozott munkaképességű, pályakezdő, munkanélküli személyi jellegű kifizetésének fedezetére (2007 december 31-e utáni alkalmazásnál), illetve hiteltörlesztésre fordítható. Amennyiben nem de minimis támogatásként szerepel, akkor csak beruházásra és beruházásra fordított hiteltörlesztésre vehető igénybe.

A fontos változások közé tartozik az is, hogy a fejlesztési tartalékképzés korlátja az adózás előtti eredmény 25 százalékáról 50 százalékra emelkedik. Az 500 millió forintos abszolút korlát azonban nem változik. Változás az is a fejlesztési tartalékkal kapcsolatos szabályozást illetően, hogy a műemlékek mellett a helyi egyedi védelemben részesülő épületre, építményre is ki fog terjedni a fejlesztési tartalék felhasználásának a lehetősége.

A pontosítások egyrészt a veszteségelhatárolás szabályaira vonatkoztak, másrészt az egyre többeket érintő és érdeklő külföldi jövedelmek adóztatására. Utóbbi esetében például a költségek levonásával kapcsolatban volt szükség egyértelművé tenni a jogszabályt. A törvény szerint a bevételt a költségekkel, ráfordításokkal, vagyis az adózás előtti eredményt módosító tételekkel módosítják, illetve ezeket levonják az adóalapból. A változás eredményeképpen a belföldről, illetve külföldről származó bevételeknek megfelelően kell arányosítani.

A kettős adóztatás elkerülésére vonatkozó szabályozást is érintették a változások. Eszerint egy magyar - társasági törvény szabályai szerint létrejövő - gazdasági társaság is lehet külföldi illetőségű. Vagyis ha a két állam között egyezmény áll fenn, akkor egy magyar törvény szerint létrehozott társaság is lehet Magyarországon külföldi illetőségű. Ha ugyanis az üzletvezetés helye egy másik állam – és az ottani szabályok szerint ezzel ott belföldi illetőségű adózó lehet, akkor Magyarországon külföldi illetőségű lesz. Amennyiben azonban telephelye itt is van, itt is végez tevékenységet, akkor természetesen az itt szerzett jövedelme után Magyarországon fog adózni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink