hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ma jár le a határidő: társasági-, külön-, és iparűzési adó feltöltés!

  • adozona.hu

December 20-áig tehetnek eleget feltöltési kötelezettségüknek a cégek, vagyis ma fizethetik be utoljára a várható társasági-, külön-, és az iparűzési adót. Hogy ki, melyiket és főleg mennyit fizessen, az nem teljesen egyértelmű. Most összefoglaltuk.

A törvény szerint a cégeknek az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig (általános esetben 2007. december 20-áig) kell a társasági adójuk, különadójuk, a hitelintézeti járadékuk, iparűzési adójuk várható összegének a már megfizetett előlegekkel csökkentett különbözetét kell befizetniük. Ha ezt nem tették meg legalább 90 százalékos mértékben, akkor 20 százalékos mulasztási bírságot rónak ki a cégre a befizetett előlegek és az adó 90 százalékának különbözete után.

A feltöltésre kötelezett adózók esetén a várható fizetendő adó összege változik, ha az adózó az Európai Uniótól és/vagy a költségvetésből támogatást kap. Nekik ugyanis a december 15-e után érkező támoghatási összeget nem kell beleszámolniuk az ideii adóalapba. December 20-áig feltöltés címén a várható éves adó és az adóévre már bevallott adóelőlegek különbözetéről bevallást kell tenniük. E kötelezettségüknek az erre szolgáló 0729/K számú bevallás benyújtásával tehetnek eleget. Amennyiben az előlegek összege meghaladja a számított társasági adókötelezettséget, úgy 0-t kell a rovatba írni. 

A teljes cikket itt olvashatja!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Határon átnyúló pályázati támogatás társaságiadó-fizetési kötelezettsége

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

K+F költségek

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Családi kedvezmény érvényesítése önellenőrzéssel

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink