hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Termékdíj: bejelentés 15 napon belül

  • adozona.hu

Ettől az évtől az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) helyett a vámhatóság látja el a környezetvédelmi termékdíj bevallásával, kiszabásával, befizetésével, visszaigénylésével és ellenőrzésével kapcsolatos adóhatósági feladatokat. Az éves bevallás megszűnik, a kötelezetteknek a termékdíjat ezentúl havonta kell megállapítani és azt az esedékes bevallásukkal (havonta, negyedévente, évente) benyújtani a vámhatósághoz.

Vámtarifaszám
Év elejétől nem a 2004. május 1-jén, hanem a 2008. január 1-jén hatályos Kombinált Nómenklatúra szerinti vámtarifaszámokat kell alkalmazni annak meghatározásakor, hogy egy adott termék termékdíj-köteles-e. Az elmúlt években a Kombinált Nómenklatúra vámtarifaszámait többször is módosították, ezért javasolt az alkalmazott tarifális besorolások alapos ellenőrzése is.
A kötelezettek a termékdíj-köteles termékkel végzett tevékenységüket 2008. január 1-jét követően az első fizetési kötelezettség keletkezésétől számított 15 napon belül kötelesek bejelenteni a vámhatóságnak – emlékeztet a PricewaterhouseCoopers hírlevelében.

A bejelentéshez a kötelezetteknek rendelkezniük kell VPID számmal (vámhatóság által adott vámazonosító szám), valamint GLN számmal (Globális Szervezet Azonosító Szám).

A 2008. január 1-jétől hatályos környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó szabályok értelmében megszűnik az éves bevallás. A kötelezetteknek a termékdíj nettó összegét havonta kell megállapítaniuk, és arról a bevallást az adózás rendjéről szóló törvény alapján havi bevallásra kötelezetteknek havonta, a negyedéves vagy éves bevallásra kötelezetteknek negyedévente kell benyújtaniuk a vámhatósághoz.

A 2008-as adózási időszak vonatkozásában az első bevallási határidő a havi bevallásra kötelezettek esetében 2008. február 20., a negyedéves bevallásra kötelezettek esetében 2008. április 20. A bevallást abban az esetben is be kell nyújtani, ha a kötelezett a tárgyhóban, illetve a tárgynegyedévben termékdíj-köteles terméket nem hozott forgalomba és saját célra sem használt fel – figyelmeztet a PwC.

Az új szabályok viszont csökkentették az adminisztrációs kötelezettséget. Azzal, hogy a vámhatósághoz kerültek a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos feladatok, megszűnt az APEH irányában fennálló bevallási, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium felé történő bejelentési és beszámolási kötelezettség is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tagok szocho

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kiegészítő kérdés őstermelő iparűzési adójának megosztása korábbi kérdéshez

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink