hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milyen bírságot szabhatnak ki termékdíj után?

  • Salgó Andrea

Júliusban az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, módosítsa a környezetvédelmi termékdíj-szabályozást úgy, hogy az ne sértsen uniós jogokat. November 6-áig kell előterjeszteni Brüsszelben az új javaslatot, de végleges koncepció egyelőre nem született. Milyen változások várhatóak?

betétdíj
Forrás: Marton Szilvia
A jelenleg is hatályos termékdíj-szabályozás két évvel ezelőtti módosításával a kormány célja az volt, hogy kevesebb hulladék keletkezzen, illetve a már meglévőből minél többet hasznosítsanak. A piaci szereplők csak akkor mentesülhetnek a termékdíj megfizetése alól, ha évről évre több újratölthető (betétdíjas) palackot gyártanak. A szabályozás, mely így ösztönzi a a gyártókat a visszaváltható betétdíjas műanyagpalackok és üvegek előállítására, magyar sajátosság. A legtöbb uniós tagországban a gyártóknak elég a törvény által előírt újrahasznosítási előírásokat teljesíteniük.

Az Európai Bizottság döntése – a korábban pert fontolgató gyártók panaszaival összhangban – többek között kifogásolja, hogy a törvény különbséget tesz a termékek szelektív visszagyűjtése és újrahasznosítása között, továbbá egyre magasabb kvóták előírásával akarja visszarendezni a piacot az újratölthető palackok irányába, ahelyett, hogy az újrahasznosítást szorgalmazná.

A cikk folytatásához kattintson ide!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Küldföldi egyéni vállalkozó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink