hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugtaadás: hatályon kívül a felmentések

  • adozona.hu

Az új áfa-törvény – a hatályon kívül kerülő, az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvénytől eltérően - nem hatalmazza fel az állami adóhatóságot a nyugtaadási kötelezettség vagy a pénztárgéppel teljesítendő nyugtaadási kötelezettség alóli felmentés megadására – figyelmeztet az APEH év végi sajtóközleményében.

A törvényi változás valamennyi (a határozott, és a határozatlan időre) kiadott felmentés 2008. január 1-jétől automatikusan hatályát veszíti, hiszen olyan jogszabály felhatalmazásán alapultak, mely hatályát veszítette. Erről az adózók külön határozatot nem kapnak, nyugtaadási kötelezettségüket a rájuk vonatkozó hatályos jogszabályi rendelkezésnek megfelelően, pénztárgéppel kibocsátott vagy nyomdai úton előállított nyugta kibocsátásával kötelesek teljesíteni – értesít az adóhivatal.

A nyugtaadási kötelezettség teljesítési módjának meghatározásánál
- az új áfa-törvény, valamint
- a számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló pénzügyminiszteri rendelet és
- az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet rendelkezéseit kell figyelembe venni.

A nyugtaadási kötelezettség meghatározásakor figyelembe kell venni, hogy az új áfa-törvény alapján adózó nyugta kibocsátása helyett számla kibocsátásáról is gondoskodhat, ebben az esetben mentesül a nyugtakibocsátási kötelezettség alól.

Az az adózó, amely a nyugtaadási kötelezettségét kizárólag pénztárgéppel teljesítheti, a felmentés hatályon kívül kerülése után e kötelezettségének csak az APEH elnöke által engedélyezett pénztárgéptípussal előállított nyugtával tehet eleget, ám ez alól felmentést kérhet. 


A 2008 január 1-jén hatályba lépő pénzügyminisztériumi rendelet alapján felmentést kaphat olyasvalaki, akire szociális vagy egészségügyi helyzete miatt a pénztárgép alkalmazása rá aránytalanul nagy terhet róna, illetve az, aki „gazdasági tevékenységének természete vagy tevékenysége végzésének egyéb körülményei miatt a nyugta adása pénztárgép alkalmazásával nem oldható meg, vagy csak aránytalanul nagy megterheléssel lenne megoldható.”

A kérelmet az illetékes regionális igazgatósághoz kell benyújtani, annak jogerős elbírálásáig a nyugtaadási kötelezettséget pénztárgéppel kell teljesíteni – értesít az APEH. 

Amennyiben az adózó nyugtaadási kötelezettségének nyomdai úton előállított nyomtatvány kibocsátásával tehet eleget, ezt 2008. január 1-jétől csak az APEH által kijelölt sorszámtartományba illeszkedő sorszámú, és szigorú számadás alá vont bizonylat kibocsátásával teljesítheti.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink