hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csapda lehet a fogyasztást terhelő adók növelése

  • adozona.hu

Az adórendszer átalakítása külső és belső kényszer által vezérelt változtatás, amely komoly, higgadt mérlegelést igényelne – mondta Pitti Zoltán közgazdász, a Corvinus Egyetem tudományos kutatója a Penta Unió Adóegyetemén tartott előadásában. Véleménye szerint az adóteher-mérséklés a gazdaság élénkülése helyett a mozgástér szűkülését fogja eredményezni, és a fogyasztást terhelő adók növelése is csapdahelyzetet teremthet.

A világgazdasági helyzet a pótlólagos erőforrásokért és a piacokért folytatott versenybenminden országot arra szorít , hogy igyekezzen tökéletesíteni a maga adórendszerét. Ebben Európának is részt kell vennie, ami az unió részéről erőteljesebb adóharmonizációt fog követelni. Magyarországnak az új adórendszer kialakításánál Pitti Zoltán szerint a nemzetközi trendeket sem szabad figyelmen kívül hagynia.

Az 1988-ban életbe lépett hazai adórendszer, az akkori reform egy felismerés alapján hozott döntés eredménye volt, míg a mostani a külső és belső kényszer által vezérelt változtatás – mondta Pitti Zoltán. Jelenleg két fronton, a tőkevonzás és a tőkemegtartás terén folyik a verseny: e kritériumok mérlegelésével kellene átalakítani a mi adórendszerünket is.

A közgazdász szerint az új, versenyképes adórendszer kialakításakor a szomszédos országokkal való összehasonlítás szükséges, de nem elégséges feltétel. Magyarország ugyanis az EU átlagához hasonló adóterhelést alkalmaz, viszont a velünk azonos utat bejárt országokhoz hasonlítva magasabb az adóterhelésünk. A kérdés tehát, hogy kihez akarjuk magunkat hasonlítani.

A mostanában oly sokszor előkerülő adócsökkentéssel kapcsolatban nagyon mértéktartó és óvatos mezsgyén lehet csak mozogni – figyelmeztetett. Jelenleg minden hetedik forintunk adósságtörlesztésre megy, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi adóteher mérséklésére rövid időn belül reálisan aligha lehet számítani. Ha ezt megtennénk, akkor az egészségügyre, az oktatásra, egyéb közszolgáltatásokra még a mainál is kevesebb jutna – magyarázta Pitti Zoltán.

Ugyanakkor egy figyelmeztető jelre is felhívta a figyelmet: az 1995 és 2005 között csatlakozott országokban (Finnországot kivéve) a GDP-arányos adóterhelés növekedett, aminek oka, hogy teljesíteniük kellett az EU-hozzájárulási kötelezettséget. Saját forrásaikat, az "önrészt" biztosítva maximálisan szerették volna lehívni a támogatásokat, emellett saját gazdaságfejlesztési programjukat is finanszírozni kívánták. Ezzel szemben a 2004-ben csatlakozott országokban az adócsökkentés lett a cél.

Az adóteher-mérséklés Pitti szerint a mozgástér szűkülését és nem a gazdaság élénkülését fogja szolgálni. Még ha sikerül is maximálisan lehívni az uniós pénzeket, a saját fejlesztési törekvéseink finanszírozása gondot okozhat – figyelmeztetett. Ez komoly, higgadt mérlegelést igényelne.

Magyarországon a munka adóterhelése a nemzetközi és az uniós átlaghoz viszonyítva is magas. Ehhez hasonlóan magas adók a fogyasztást terheli, ugyanakkor lényegesen alacsonyabb a tőke illetve a tőkejövedelmek adóztatása. Pitti szerint a fogyasztási adók növelése is csapdahelyzetet teremthet. Így ugyanis a hazai piacra termelő vállalatok kerülnének nehéz helyzetbe a fogyasztás várható visszaesése következtében. Ezért a szakember ennél a javaslatnál is óvatos mérlegelést javasolna. Szerinte az élőmunka terhét kell mérsékelni és racionálisabb tehereloszlást kialakítani, amihez viszont a vállalakozói szférában növekedési késztetésnek is meg kellene jelennie.

Az adórendszer modernizációjához az adóhatékonyság is szükségeltetik. Pitti Zoltán szerint ez egy új kihívás. Az elvileg teljesíthető és a ténylegesen teljesített adóbevételek arányát tekintve 2005-ben az áfánál 54 százalékos, a társasági adónál 51 százalékos, a társadalom-biztosításnál pedig 49 százalékos volt ez az arány. Ha ezen javítanának, akkor az adóteher eloszlása is egyenletesebb lehetne – állítja a közgazdász.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink