hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az adószigorítás szűkíti a rejtett gazdaságot

  • MTI

Az adószabályok szigorítása, a fokozott ellenőrzés és az APEH, valamint a VPOP létszámának növelése egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy szűkül a rejtett gazdaság - jelentette ki Karácsony Imréné, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára, a Miniszterelnöki Hivatal és az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének közös rendezvényén.

Már 2005-ben, a harmadik országbeli import után elmaradó áfa-bevételeknél bebizonyosodott, hogy bizonyos adószabályokat újra kell gondolni - mondta Karácsony Imréné, hozzátéve, akkor a VPOP "visszahozta" a kivetéses adót, s ennek ellenére nem mentek el más országba vámoltatni az importőrök.

Magyarországon a fekete- vagy rejtett gazdaság becsült aránya a GDP 17-18 százaléka, ami 2006-os statisztika szerint 4 ezer milliárd forintnak felel meg - jelezte a szakállamtitkár. Véleménye szerint ennek szűkítése egyebek között az adóbázis szélesítésével, a feketefoglalkoztatás korlátozásával és az ellenőrzés fokozásával érhető el. Példaként hozta fel a magyar-ukrán határellenőrzések szigorítását, illetve a mobil vámkommandók felállítását, amelynek eredményeképpen az ellenőrzéseknél tapasztalt ismeretlen eredetű üzemanyagok aránya a korábbi 60 százalékról 5 százalékra csökkent, vagy a nem adójeggyel ellátott cigaretták aránya a korábbi 25 százalékról 10 százalékra esett.

Az adószabályok, illetve az adózás rendjének módosítása nyomán a 2006. évi személyi jövedelemadó bevallást benyújtók száma 4,3 millióról, 4,4 millióra nőtt, az adót fizetőké pedig 3 millióról 3,4 millióra - közölte Karácsony Imréné. Emelkedett a tb-járulékot fizetők száma is 3,8-3,9 millióról 4 millióra - fűzte hozzá. Megemlítette azt is, hogy 130 ezerrel nőtt azok száma, akik a minimálbér kétszerese után fizetnek járulékot, miközben a minimálbéresek száma 1,4 millióról 1,2 millióra csökkent.

A társasági adózásnál ennél kisebb változások történtek: bár a veszteséges vállalkozások száma 14 százalékkal csökkent, a vállalkozások fele még mindig veszteséget mutat ki - jelezte a szakállamtitkár.

A jövő évi áfa törvény új területeken, így az ingatlan értékesítésnél is kötelezővé teszi a fordított adózást, ami hathatósabb védelmet jelent a számlagyárak ellen - mondta Karácsony Imréné. Tájékoztatása szerint a 2008. március 1-je utáni közbeszerzések esetén a fővállalkozó csak akkor fizetheti ki alvállalkozóját, ha annak nincs adó- illetve járadéktartozása.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink