hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eldőlt: értékalapú lesz az ingatlanadó

  • MTI

Csak értékalapon vethetik ki az önkormányzatok 2009-től az építményadót, mivel az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága az adótörvényekhez benyújtott, a négyzetméter-alapon kivethető építményadót is lehetővé tevő módosító indítványt házszabályellenesnek minősítette.

Ebben a törvényalkotási szakaszban ezt a kérdést nem lehetett már rendezni - mondta Kovács Tibor, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese. A politikus szerint esetleg jövő januárban lehet a kérdéssel újra foglalkozni, ha a kormány benyújtja az új adótörvény-csomagját.

Avarkeszi Dezső, az alkotmányügyi bizottság szocialista elnöke az MTI-nek elmondta: a testület nap folyamán tartott ülésén házszabályellenesnek minősítette az önkormányzati bizottság módosító indítványát, így arról nem szavaznak a plenáris ülésen. Kifejtette: a házszabály szerint zárószavazást előkészítő módosító javaslatot akkor lehet benyújtani, ha egy elfogadott módosító indítvány ellentétes a törvényjavaslat más részeivel, illetve egy másik jogszabállyal. Most nem volt ilyenről szó - fűzte hozzá.

Avarkeszi Dezső azt mondta, nem tartalmi, hanem formai okokból minősítették házszabályellenesnek a javaslatot, szakmai döntést hozott a bizottság. Hozzátette: a testület többségi döntést hozott, az MSZP-s képviselők túlnyomó többsége és az SZDSZ-es képviselő szavazott úgy, hogy nem házszabályszerű a javaslat.

Az Országgyűlésben hétfőn este lesz a zárószavazás az egyes adótörvényekről szóló törvényjavaslatról. A Ház múlt héten szavazott az előterjesztéshez benyújtott módosító indítványokról. A képviselők többsége nem fogadta el azt a szocialista módosító indítványt, amely továbbra is lehetővé tette volna az önkormányzatok számára, hogy négyzetméter-alapon is kivessék az építményadót. Az elfogadásra váró adótörvény-javaslatban így már csak az értékalapú építményadó szerepel.

Az Országgyűlés önkormányzati bizottsága múlt szerdán újból benyújtotta a módosító indítványt, amellyel kapcsolatban a Fidesz jelezte, hogy támogatja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close