hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Visszavonták a magánnyugdíjpénztári javaslatot

  • MTI

Visszavonta Szabó Lajos (MSZP) Gegesy Ferenccel (SZDSZ) az adótörvényekhez benyújtott közös módosító indítványát, amely 2010 végéig lehetővé tenné az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépést azok számára, akik 2008. január 1-jén vagy azt megelőzően betöltik az 50. életévet és önként léptek be korábban valamelyik magánnyugdíjpénztárba.

"Ez csütörtök reggel megtörtént" - erősítette meg Szabó Lajos, a költségvetési és számvevőszéki bizottság szocialista tagja az MTI kérdésére az Index által közzétett információt. Gegesy Ferenc az Indexnek azzal indokolta a javaslat visszavonását, hogy azt a kormány nem támogatja. A módosító javaslat szerint az érintett pénztári kört a felügyelet a javaslat szerint levélben értesítette volna a visszalépés lehetőségéről, tájékoztatva őket a magánpénztári tagság folytatásának várható előnyeiről és kockázatairól is. 

Az indoklás szerint a magánnyugdíjpénztári rendszerbe történő önkéntes belépés 1999. augusztus 31-ig nyitva álló lehetőségével sok olyan közép- és idősebb korú személy is élt, akiknek esetében a korábban megszerzett nyugdíjjogok egynegyedéről való lemondást nem tudja kompenzálni az életpálya egészéhez képest rövid tartamú pénztártagsági időszak alatt összegyűlt felhalmozás alapján megállapítható életjáradék. Közülük sokan a tájékoztatás hiányosságai miatt nem léptek vissza a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, amire 2002 végéig volt lehetőség. 

A gazdasági bizottságban szerdán a Pénzügyminisztérium (PM) képviselője támogatta ezt a javaslatot, amellyel a bizottság is egyetértett. Tátrai Miklós, a PM államtitkára erről egy csütörtöki sajtótájékoztatón úgy vélekedett: "a módosító javaslatoknál, a bizottságokba delegált minisztériumi köztisztviselők nem politikai álláspontot képviselnek, hanem a saját szakmai véleményüket". A kormány a jövő szerdán dönt, addig nincs érvényes kormányzati álláspont a koalíciós képviselők által beterjesztett módosító indítványról - mondta az államtitkár.

A miniszterelnök által életre hívott Nyugdíj és Időskor Kerekasztal (NYIKA) nyugdíjszakértő tagjai nem értenek egyet, és nem javasolják, hogy a legalább 50 éves magánnyugdíj-pénztári tagok számára megnyissák a tb-be történő, három évig fennálló visszalépési lehetőséget - közölte a testület állásfoglalását az MTI-vel Holtzer Péter a NYIKA elnöke, hozzátéve, hogy ezt korábban jelezték a Pénzügyminisztériumnak (PM).

A Nyugdíj és Időskor Kerekasztal meglepetéssel értesült róla, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága kormánypárti képviselői előterjesztésre egyetértett azzal az indítvánnyal, hogy a legalább 50 éves magánnyugdíj-pénztári tagok számára három évig nyíljék lehetőség az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépésre - ismertette a testület álláspontját az elnök. 

Holtzer Péter hangsúlyozta, hogy a NYIKA ilyen lépéssel nem ért egyet. A döntést nem előzték meg olyan számítások, hatásvizsgálatok, amelyek világossá tennék, hogy ennek milyen hatása van a nyugdíjrendszer egészére, mind a társadalombiztosítási, mind a magánnyugdíj-pénztári pillérre. Miközben folyamatban vannak a nyugdíjreform előkészítő vizsgálatai, egy ilyen döntés a jövőbeli változtatások hitelességét is alááshatja. Nem utolsósorban pedig rossz üzenetet is hordoz: az egyéni döntések esetleges hátrányos következményeit ismét a többi adó- és járulékfizető vállalja át.

Óvatosságra intett az OTP Magánnyugdíjpénztár (OTP MNYP) is a javaslattal kapcsolatban, mert olyan döntés születne, ami nem mindenki számára jelentene előnyöket. Nagy Csaba, az OTP MNYP vezetője szerint a közvetlenül nyugdíj előtt állók, valamint a most korengedménnyel nyugdíjba vonulók esetében elfogadhatónak tartják a javaslatot, hiszen ők a nyugdíjig visszamaradó idő rövidsége miatt valóban magasabb nyugdíjat remélhetnek a társadalombiztosítási rendszertől.  Az OTP Magánnyugdíjpénztár éppen a tagok érdekeinek érvényesítése miatt, még a tb-rendszerbe való visszalépés határidejének lejárta előtt, 2002 decemberében tájékoztatta is 1952. előtt született tagjait a visszalépés lehetőségéről és határidejéről, valamint a magánnyugdíjpénztári tagság előnyeiről és tényeiről. 

Az 55 év alattiak esetében azonban, akik nem mennek el korengedményes nyugdíjba, már más a helyzet Nagy Csaba szerint. "Amennyiben a pénztártag a magánnyugdíjpénztári rendszer indulásakor tagunkká vált, érdemes a nyugdíjig is nálunk maradnia, hiszen nyugdíja várhatóan magasabb lesz, mintha visszalépne az állami rendszerbe" - mondta. Az OTP MNYP szerint fontos, hogy ilyen akció ne ismétlődjön meg egy újabb speciális helyzetben lévő korosztály esetében, mivel az a magánnyugdíjpénztári rendszer kiszámíthatatlanságát vonná maga után, ami a tagok érdekeivel is ellentétes lenne.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csehországi jövedelem az szja-bevallásban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Lízingügylet

Nagy Norbert

adószakértő

Utazási iroda számlázás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink