hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elmaradt magánnyugdíj-pénztári befizetés, elkésett kérelem

  • adozona.hu

Mikor utalja az adóvisszatérítést az APEH? Mi tehetek, ha a cég, amelynél dolgozom nem fizeti a magánnyugdíj-pénztári tagdíjat? GYES melletti főállásban milyen járulékokat kell fizetni? Mit tehetek, ha későn értesítem az APEH-et: illetékmentességet kérek? Munkahelyet váltok, a köztes időben kell-e egészségügyi járulékot fizetnem?

 
1., Vásároltam egy építési teleket a tavalyi évben, amelyiken már áll a kész ház, 2 héten belül befejezem az építkezést. A vásárlás után pár hónappal – bár még nem kaptam semmit az APEH-től – küldtem egy nyilatkozatot, hogy 4 éven belül építkezem, ezért illeték megfizetésétől tekintsenek el. Ez novemberben volt, tegnapi nap kaptam egy levelet az APEH-től, hogy ők értesítettek engem a tavalyi évben, amire nem reagáltam. A nyilatkozatom pedig 10 nappal az illeték kiszabásának jogerőre emelkedése után érkezett meg hozzájuk, így be kell fizetnem az illetéket. Milyen lehetőségeim vannak? 

Javasoljuk a kérdezőnek, hogy a nyilatkozat postára adását igazoló dokumentumokkal (tértivevény, ajánlott feladóvevény) keresse fel az adóhatóságot. Ha az adózó igazolni tudja, hogy időben megküldte nyilatkozatát, úgy az adóhivatal megállapíthatja, hogy a kiadott határozat jogszabálysértő, és azt módosítja vagy visszavonja.

Amennyiben ez az eljárás nem vezet eredményre, vagyis az adóhivatal elutasítja az Ön kérelmét, akkor kérelmet nyújthat be az adóhatóság felettes szervénél, s ebben hivatkozhat arra, hogy a határozat jogsértő. Az eljárás eredményeként a felettes adóhatóság a határozatot megváltoztatja, megsemmisíti, avagy - ha szükséges - új eljárás lefolytatását rendeli el, esetleg az elsőfokú adóhatóságot új eljárás lefolytatására utasítja.

2., A cég, amelynél dolgozom múlt év szeptemberétől nem fizeti a magánnyugdíj-pénztári tagságomat. Már jött az APEH-től egy tájékoztató levél hogy a behajtást megkezdték, de azóta egyelőre semmi változás. Mi a garancia arra, hogy be is tudják majd rajta hajtani? Ha nem, akkor mi történik a hiányzó összeggel, amit fizetnie kellett volna? Azt megtudhatom, hogy nem áll-e végelszámolás alatt a cég, amelyiknek dolgozom? Lehetséges hogy nem is vagyok bejelentve, erről kaptam volna értesítést, ha így van? 

Az APEH a végrehajtást a nyugdíjpénztár megkeresésére folytatja, az eljárás megindításáról, annak eredményéről csak a nyugdíjpénztárt tájékoztatja, a pénztár tagját nem.

A behajtás sikerére nincs garancia. A végrehajtás sikertelenségéről az adóhatóság közvetlenül a magán-nyugdíjpénztárat értesíti. Ilyen esetben a tagnak polgári jogi követelése lehet a munkáltatójával szemben a tőle levont, de a pénztárnak be nem fizetett tagdíj összegre.

Azt, hogy a cég végelszámolás vagy felszámolás alá került-e, a nyugdíjpénztár is tudja, és ha ez történt, a céggel szembeni hitelezői igényt neki kell bejelentenie a végelszámolónak (felszámolónak). Az állami adóhatóság azonban az adótitok miatt a cégre vonatkozóan felvilágosítást nem adhat.

A magánszemély arról, hogy " nincs bejelentve" külön értesítést nem kap, de arra van lehetősége, hogy a biztosítási jogviszonyával kapcsolatban, például az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál tájékozódjon.

3., A heti 36 órát meghaladó munkaviszonya mellett evás vállalkozó jelenleg GYES-en van. Vállalhat-e mellette a vállalkozásában személyes közreműködést? (könyvelő irodát működtet, itt végezne könyvelést,adótanácsadást) Milyen járulék fizetési kötelezettsége keletkezne? Ha ez idő alatt jövedelmet nem venne ki a vállalkozásából, ez hogy befolyásolná a járulékfizetési kötelezettségét? 

A GYES melletti munkavégzésnek nincs akadálya, így egyéni vállalkozás is folytatható. Abban az esetben, ha munkaviszonyában jelenleg GYES-en van, azaz nem dolgozik tényleges heti 36 órát, és a vállalkozói tevékenységet személyesen folytatatja, főfoglalkozású egyéni vállalkozónak fog minősülni. Mint a tevékenységét személyesen folytató főfoglalkozású egyéni vállalkozó 29 százalékos társadalombiztosítási, 8,5 százalékos nyugdíjjárulék (magán-nyugdíjpénztári tag esetében 0,5 százalék nyugdíjjárulék és 8 százalék tagdíj) valamint 4 százalék természetbeni és 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére lesz köteles.

A járulékokat havonta 131 000 forint minimum-járulék alap után kell megfizetni. Abban az esetben, ha a tényleges jövedelme a minimum-járulékalap összegét nem éri el - a bevallásában tett bejelentése alapján - a járulékokat (tagdíjat) a tényleges jövedelem, de legalább minimálbér alapul vételével kell megfizetnie.

4., Május 3-án megszűnt a munkaviszonyom, a következő munkahelyemen viszont csak július 1-től alkalmaznak. A köztes időszakra kell-e nyugdíjjárulékot illetve egészségügyi járulékot fizetnem magam után (ha igen, akkor ezt milyen összeg után, és milyen módon kell, hogy megtegyem)? 

A munkaviszonyának megszűnését követően az újabb biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonya (pl. munkaviszony) kezdetéig nyugdíjjárulék fizetésére nem kötelezett.

Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a munkaviszony megszűnését követő további 45 napig fennmarad. Ha a megszűnt munkaviszonya 45 napnál rövidebb volt, akkor a megszűnést követően az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság ezzel az időtartammal hosszabbodik meg.

Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság megszűnését követő naptól az újabb munkaviszony létesítésig - amennyiben belföldinek minősül és egyéb jogcímen nem jogosult egészségügyi szolgáltatás igénybevételére - 9 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére köteles. A jogszabály az egészségügyi szolgáltatási járulék alapjául a minimálbért (2007. évben havi 65 500 forintot) határozza meg.
Ebben az esetben az állami adóhatóság felé a fizetési kötelezettségre vonatkozóan bejelentési kötelezettsége van, mely bejelentést a 07T1011-es számú adatlapon kell megtenni.

5., Idén kapok adó-visszatérítést? Ezt milyen gyorsan, mennyi idő múlva fogja nekem küldeni az APEH? Van-e egyáltalán határideje ennek? 

Az adóhatóság a visszatérítendő személyi jövedelemadót a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül, de legkorábban március 1-jétől utalja ki. A főszabálytól eltérés, hogy amennyiben a bevallás kijavítására van szükség, vagy amennyiben az ellenőrzést az adózó akadályozza, akkor a 30 napos határidő a kijavítástól, az akadály megszűnésétől számítandó. Abban az esetben, ha a magánszemély adóhatósági adómegállapítást kért, az adóhatóság a visszatérítendő adót június 20-áig köteles kiutalni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bejelentett részesedés eredménytartalék terhére

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pótbefizetés visszafizetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink