hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi tesz az APEH rosszhiszemű vagyonátruházás esetén?

  • dr. Marosi Andrea

Megállapítható-e a vagyoni hányad rosszhiszemű átruházása miatti felelősség? Milyen esetekben? dr. Marosi Andrea, az Adózóna szakértője, volt APEH-revizor válaszolt.

A felelősség megállapítása csak akkor lehetséges, ha az adós ellen megindított felszámolást cégbírósági megszüntetési eljárás előzte meg, és az adós a felszámolás kezdő időpontjában saját tőkéjének 50 százalékát meghaladó tartozást halmozott fel. A felelősséget a bíróság állapítja meg. A kereseti kérelemmel a felszámoló vagy a hitelező élhet.

A megállapításnak csak akkor van helye, ha a felszámolási eljárás megindítását megelőző három éven belül részesedését átruházó, többségi befolyással rendelkező volt tag nem tudja bizonyítani, hogy a vagyoni hányad átruházásának időpontjában az adós fizetőképes volt, a vagyonvesztés csak ezt követően következett be, illetve az adós ugyan nem volt fizetőképes, de a tag az átruházás során jóhiszeműen járt el. Amennyiben a volt tag fentieket nem tudja bizonyítani korlátlanul, felel az adós ki nem elégített kötelezettségeiért.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bejelentett részesedés eredménytartalék terhére

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pótbefizetés visszafizetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink