hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kezességvállalás és tartozásátvállalás az adóhatóság előtt

  • dr. Marosi Andrea

Az adóhatóság engedélyezheti az adótartozás átvállalását, de az eredeti adósnak továbbra is kezességet kell vállalnia a tartozás megfizetéséért. Ha az adósságot átvállaló nem fizeti ki a tartozást, az összeget az eredeti adóson hajtják be.

A Polgári Törvénykönyv szabályai szerint az adó megfizetéséért kezességet lehet vállalni, illetve az adótartozást más is átvállalhatja. Ennek során azonban az adóhatóság követelésének jogcíme nem változik meg.


A kezességvállalás és a tartozás-átvállalás az arról szóló szerződés adóhatósági jóváhagyásával válik érvényessé, amelyet minden esetben a kötelezettséget vállaló alapos vizsgálata előz meg.


Az adótartozás átvállalásához az adóhatóság azzal a feltétellel járulhat hozzá, ha az eredetileg kötelezett adózó az átvállalt tartozásért kezességet vállal. Amennyiben az adóhatóság az adótartozás megfizetésére a kezes, illetve a tartozást átvállaló személyében nem lát biztosítékot, a jóváhagyást megtagadja.


Ha az adótartozást az azt átvállaló az adott határidőre nem fizeti meg, a kezességet vállaló, eredetileg kötelezett adózótól hajtják be. Ehhez a végrehajtáshoz viszont külön, megfizetésére kötelező határozat nem szükséges.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink