hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megbízólevelet ad az APEH

  • dr. Marosi Andrea

A megbízólevelet az adózó vagy képviselője aláírja, és egy példányát átveszi az adóhatóságtól. A megbízólevelet érdemes alaposan áttanulmányozni, az abban foglaltak kötelezőek az adóhatóság eljárására, attól eltérni csak módosítással vagy új megbízólevél kiállításával lehet.

Tartalmazza a vizsgálatot végző, azaz eljáró revizorok nevét, beosztását. Más revizor nem járhat el ugyanabban az ügyben. A levél szól a vizsgálni kívánt időszakról, ezen a perióduson túl és ezt  megelőzően vizsgálat nem végezhető. Itt kivétel a vagyonosodási vizsgálat, ahol ezt megelőzően is van az adóhatóságnak (korlátozott) vizsgálati joga van, de adóhiány megállapításához való joga ekkor nincs. 

A megbízólevél meghatározza a vizsgálandó adónemet. Ez a megjelölés azért lényeges, mert az egy adónemre történő vizsgálat lényegesen különbözik az átfogó (több adónemre szóló) adóvizsgálattól. A vizsgálat jelenthet az úgynevezett rendes (általános) vizsgálaton kívül, még célvizsgálatot, vagy kapcsolódó ellenőrzést is. Ez utóbbiak legtöbbször adatgyűjtésre, bizonylati fegyelem betartására vonatkoznak. 

A záradékot is alaposan olvassuk el, felhívja a figyelmet arra, hogy a vizsgált időszak tekintetében önellenőrzés benyújtható-e, illetve hogy az ellenőrzés vizsgálattal lezárt időszakot teremt-e. Az adatgyűjtéshez kapcsolódó vizsgálatok esetében lehetőség van még önellenőrzés benyújtására. A megbízólevéllel kapcsolatos eljárási hibák lehetőséget teremtenek a későbbi határozat megtámadására, mert az adóhatósági eljárás alapját képezik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Second hand bolt árukészlete adományból

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink