hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hogyan függeszthető fel az APEH - végrehajtás?

  • Szabó Zsuzsanna

Az adózónak lehetősége van közigazgatási perben kérelmezni az ellene elrendelt végrehajtás felfüggesztését. Szakértőnk szerint ezt úgy érheti el a leggyorsabban, ha a bírósági kérelem egy példányát az adóhivatalnak is elküldi. Önmagában attól ugyanis, hogy az adózó a bírósághoz fordult, a végrehajtás a bírósági döntésig még nem szünetel. Erről szóló korábbi hírünk után kisebb értelmezési vita bontakozott ki; a szerkesztőségünkbe érkező kérdések nyomán íme a téma részletesebb ismertetése.

Az adózó a törvényi szabályozás szerint bíróságon kérheti az adóhatósági végrehajtás felfüggesztését. Egy tavaly júliusi törvénymódosításig a kérelem benyújtásától (amikortól az a hivatal tudomására jutott) az elbírálásig terjedő időszak alatt az adóhivatal jogszerűen végrehajthatta a követelését. 

Aggályos volt az is, hogy ha az említett idő alatt megtörtént a végrehajtás, a bíróság esetleges kedvező ítélete okafogyottá vált. Ma már a törvény egyértelműen kimondja, hogy miután az adóhivatal értesült a felfüggesztési kérelemről, egészen az elbírálás befejezéséig a végrehajtási eljárást le kell állítania. Az adóhatóság továbbra is elrendelheti azonban a végrehajtást, ha nem tud a bírósághoz benyújtott kérelemről – figyelmeztet dr. Marosi Andrea. De hogy is fordulhat ez elő?  

A végrehajtás elleni keresetlevelet a regionális adóhivatalnál (elsőfokú közigazgatási szerv) kell benyújtani a felülvizsgálni kért határozat közlésétől számított 30 napon belül, vagy ajánlott küldeményként postára adni. A hivatal a keresetlevelet, az ügy irataival együtt, 5 napon belül elküldi a másodfokú adóhatósághoz, amely 15 napon belül továbbítja azokat a bíróságnak. 


Ha a keresetlevél tartalmazza a végrehajtás felfüggesztésének kérelmét is, az eljárás még rövidebb ideig tart. Ebben az esetben az elsőfokú adóhatóság 3 napon belül terjeszti fel a keresetlevelet és az ügy iratait a másodfokon eljáró adóhatósághoz, amely azt 8 napon belül továbbítja a bíróságnak.

Ha a keresetlevelet mégsem az adóhivatalnak, hanem a bíróságnak küldték el, azt a bíróság haladéktalanul továbbküldi az illetékes regionális adóhivatalnak. Mindenesetre az átfutási idő ilyenkor a postázás, illetve a bírósági ügyintézés miatt hosszabbodhat, a végrehajtás felfüggesztése iránti kérelem ezért lassabban jut el az adóhivatalhoz – válaszolta kérdésünkre az APEH.

Bár ez a kérdéses időszak nem hosszú, hiszen a bíróságnak 8 napon belül döntenie kell a felfüggesztési kérelem ügyében, a két hivatal közötti nehézkes információcsere miatt előfordulhat, hogy az adóhatóság annak ellenére elrendeli a végrehajtást, hogy az adózó a bíróságnál már kérelmezte annak felfüggesztését. Az esetek többségére ez nem jellemző – állítja Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője, az APEH volt elnökhelyettese.

Ha tehát az adózó a keresetlevelében, illetve a felülvizsgálat folyamán nem kérelmezi a végrehajtás felfüggesztését, az adóhatóság végrehajthat – hangsúlyozzák az APEH-nál. Ez gyakran előfordul. Emellett a végrehajtásnak természetesen akkor sincs akadálya, ha a bíróság elutasítja az adózó kérelmét. Az APEH szerint is érdemes tehát a keresetlevelet  és a végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmet együtt, az adóhatósághoz benyújtani. 


Ha az adóhatóság úgy hajt végre, hogy közben a bíróság az adózó számára kedvező ítéletet hozott, az adóhatóságnak a késedelmi pótlékkal azonos mértékű kamatot kell fizetnie a visszatérítendő összeg után – tudtuk meg az APEH-tól.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink