hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lendvai: legkorábban 2009-től lehet bevezetni az ingatlanadót

  • MTI

A legkorábban 2009-től lehetne bevezetni az összevont ingatlan típusú adókat, a luxusadó értékhatára azonban már 2008-tól csökkenhetne - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője. A Fidesz semmilyen adóemelést vagy új adónem bevezetését nem támogatja.

Munkacsoport alakul arra, hogy megvizsgálja, hogyan lehetne egyszerűsíteni, egységesíteni az ingatlanhoz kötődő adókat. Ez egy hosszabb munka lesz, amelybe bevonjuk az önkormányzatokat is - közölte a frakcióvezető.

Lendvai Ildikó szerint egy ilyen összevont adó bevezetése legkorábban 2009-ben lehetséges. A frakció egyetért azzal, hogy 2008. január 1-től az eddig luxusadónak nevezett közteher értékhatára 100 millióról 50 millió forintra csökkenjen - tette hozzá Lendvai Ildikó.

Kérdésre válaszolva az egységesített adó kapcsán közölte: elképzelhetőnek tartja, hogy a jogszabályok előbb megszületnek. Ez hasznos lenne - folytatta - mert az önkormányzatoknak saját szabályzatukat ki kell dolgozniuk, de a valódi bevezetés nem történhet meg 2009 előtt.

Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint annak részleteit, hogy az ingatlanadó miként vonatkozna a közintézményekre, a következő hetekben, hónapokban dolgozzák ki. Lendvai Ildikó ezzel kapcsolatban elmondta: mivel az ingatlanadó önkormányzati bevétel, mentességeket az önkormányzat adhatna saját intézményeiknek. A két politikus szerint ezt az egységes adót nem lenne kötelező bevezetniük az önkormányzatoknak, mint ahogy most sem kötelező az ilyen típusú adó.

Lendvai Ildikó elmondta, a frakció egyetért azzal, hogy 2008. január 1-től az eddig luxusadónak nevezett közteher értékhatára 100 millióról 50 millió forintra csökkenjen. A szocialista frakcióvezető szerint az ingatlanok 50 millió forint fölötti részére vetnék ki ezt az adót és azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy változik az adó elnevezése is.

A személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó kedvezményeket is áttekintik, melynek keretében megvizsgálnák a munkavállalói adómentesség kérdését is - tette hozzá a politikus. Az azonban nem fordulhat elő, hogy az átalakítás után az átlagjövedelem alatt keresők borítékjában kevesebb legyen - fogalmazott.

Olyan rendszert akarnak kidolgozni, amely "bruttósít", vagyis a munkaadók rendelkezésére bocsátja azt az összeget, amellyel adókedvezmény nélkül is biztosíthatják a korábbi jövedelmet.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint a Fidesz semmilyen adóemelést vagy új adónem bevezetését nem támogatja, mert az már végzetes nehézségeket okozhat az emberek életében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink