hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Feltételes politikai megállapodás az áfacsomagról

  • BruxInfo

Politikai megállapodást kötöttek az áfacsomag egészéről kedden az EU-tagállamok pénzügyminiszterei, ám az egyezmény véglegesítéséhez még meg kell szerezniük a vonakodó Luxemburg és Portugália beleegyezését.  A pénzügyminiszteri Tanács (Ecofin) ülésén az adócsalások elleni uniós stratégia tervezetét is megvitatták.

Ha teljes áttörést nem is, de egy feltételes politikai megállapodást értek el az EU-27-ek pénzügyminiszterei kedden a régóta az asztalukon lévő áfacsomagról, amely megváltoztatná a határokon átnyúló szolgáltatások után kirótt forgalmi adó fizetésének helyét és nagy mértékben egyszerűsítené az egyszerre több országban is tevékenykedő cégek áfa-visszafizetési és visszaigénylési kötelezettségeit. 


Kovács László adóügyi biztos szerint az előzetes várakozásokkal ellentétben sikerült politikai megállapodásra jutniuk a tagállamoknak a három fő pontból álló áfacsomag egészéről, jóllehet a végleges megállapodás az egy kérdésben magát megmakacsoló Luxemburg és Portugália beleegyezésének a függvénye. A luxemburgiak és a portugálok a csomagnak azzal a részével szemben jeleztek fenntartásokat, amely a szolgáltatást nyújtó cég országából a fogyasztó országába tenné át az adófizetés helyét akkor is, ha az üzleti tranzakció vállalatok, illetve vállalatok és magánszemélyek között történne. Az áfa-befizetés helyének megváltoztatása ugyanis megszüntetné azoknak az elsősorban elektronikus szolgáltatást (TV, rádióadást, internetes) nyújtó cégeknek a versenyelőnyét, amelyek azért tették át székhelyüket Luxemburgba és a Portugáliához tartozó Madeira szigetére, mert ott alacsonyabb áfakulcsot alkalmaznak. Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő szerint a tervezett változtatás elfogadásával országa éves GDP-jének 1 százalékától esne el. A pénzügyminiszteri Tanács tudomásul véve a luxemburgi és a portugál fenntartást az év végét tűzte ki célul a végleges megállapodás elérésére azzal, hogy a jogszabálynak legkésőbb 2010. január 1-jén életbe kell lépnie – értesült a BruxInfo. 


Év végéig még egy kérdést tisztázni kell, miután Franciaország és Olaszország kérésére alaposabban utánanéznek, hogy fokozott ellenőrzéssel miként vehetnék elejét annak, hogy a cégek közötti (B2B) szolgáltatásnyújtás esetén az új rendszer ne adjon több lehetőséget a csalásra, ahogy attól több szakmai szervezet is tart. Az áfacsomag második és harmadik eleméről, az áfa-visszaigénylési rendszer egyszerűsítéséről és az úgynevezett egyablakos rendszer bevezetéséről viszont konszenzus jött létre a tagállamok között. Az egyablakos rendszer értelmében az egyszerre több országban is tevékenykedő cégek áfa-kötelezettségeiket egy országban, akár a saját országukban is teljesíthetik majd. 


Három módszer az adócsalás elleni fellépésre



A pénzügyminiszteri Tanács (Ecofin) ülésén az adócsalások elleni uniós stratégia tervezetét is megvitatták, amit tavaly terjesztett elő az Európai Bizottság. Ebben Brüsszel három módszert javasolt az egyre riasztóbb mértékű adócsalások – elsősorban áfacsalások – elleni fellépésre. A hagyományos eszközöket alkalmazó módszer értelmében szigorítanák a nemzeti ellenőrzéseket, és szorosabbra fűznék a tagállami hatóságok együttműködését, illetve a köztük folyó információcserét. Ezt a megoldást a tagállamok kivétel nélkül támogatták, ezért a Bizottságot felkérték, hogy év végéig dolgozza ki és terjessze elő a konkrét jogszabály-tervezetet. 


A második Bizottság által megfontolásra érdemesnek tartott módszer az úgynevezett fordított adókivetés volt, amelynek értelmében a közösségen belüli (két tagállam közötti) kereskedelem esetén csak az értékesítési lánc végén álló személy és cég fizeti meg és igényli vissza az áfát. Ez a módszer egyúttal megváltoztatná az áfafizetés jelenlegi rendszerét is, hiszen jelenleg a szolgáltatást nyújtó országban kell befizetni a forgalmi adót. A tagállamok túlnyomó többsége azonban az áprilisi pénzügyminiszteri vita során nem támogatta ezt az elképzelést, aminek mindössze három tagország – Németország, Ausztria és Málta – a híve. A német elnökség javaslatára ugyanakkor a tagállamok beleegyeztek abba, hogy Ausztria kísérleti jelleggel három évig alkalmazza a fordított adókivetés módszerét, amennyiben a Bizottság nem lát erre kizáró okot és az erre vonatkozó hatástanulmányt év végéig nyújtsa be Brüsszelnek.


A harmadik, a fordított adófizetéssel ellentétes irányú módszer megszüntetné a határokon túli tranzakciók esetében jelenleg érvényes áfamentességet, mely szerint ha két más országban bejegyzett cég között üzleti tranzakció történik, nem számolnak fel egymásnak áfát. A javaslat szerint ez annyiban módosulna, hogy minden egyes tranzakció után felszámolnák, befizetnék és visszaigényelnék a forgalmi adót. Kovács László szerint bár ez a módszer az előzőnél nagyobb támogatottságot élvez, így is éppen elég nagy a kétkedők száma. A Bizottságot a Tanács ezért egy ennek a módszernek az előnyeit és hátrányait alaposan körbejáró hatástanulmány elkészítését kérte ugyancsak év végi határidővel.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink