hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

EU: megállapodás születhet az áfacsomagról

  • BruxInfo

Akár politikai megállapodásra is juthatnak az EU pénzügyminiszterei az Ecofin-tanács keddi ülésén az áfarendszer módosítását célzó javaslatcsomagról. Az áfacsalások elleni fellépés is a megvitatandó témák között szerepel.

Az előzetes értékelések szerint az áfareformot illetően csupán Luxemburg ellenállását kellene megtörni. Németország, amely korábban maga is ellenezte a csomag elfogadását, most beterjesztett kompromisszumos javaslatában azt ajánlja, hogy a reformok 2009. január 1-jén lépjenek csak hatályba, az egyablakos áfarendszer kivételével (ott 2012 lenne a bevezetés dátuma).


A csomag egyik fő eleme a határon átnyúló szolgáltatások után fizetendő áfa átalakítása lenne. Ma általában abban a tagállamban kell az áfát megfizetni, ahol a szolgáltatást nyújtó céget bejegyezték. A Bizottság azonban azt javasolná, hogy a vállalatok egymás közötti (business-to-business, B2B) szolgáltatásai esetében fordítsák meg a rendszert és ezentúl a szolgáltatást igénybe vevő fél országa legyen az áfafizetés helye.


A javaslatcsomag szerint továbbá a határon átnyúló szolgáltatásoknál a szolgáltatást nyújtó cég szerinti ország helyett a végfelhasználót a fogyasztás helye szerinti országban adóztatnák. Ezzel értelmetlenné válna azt a ma még elterjedt módszert, miszerint Nyugat-Európán belül a legalacsonyabb áfakulcsokat alkalmazó országokba települnek a határon átnyúló szolgáltatásokat végző cégek. 


A keddi ülésen az áfacsalások elleni küzdelem is terítékre kerül, ennek kapcsán várhatóan a tagállamok adóhatóságai közötti együttműködés erősítéséről és a közösségen belüli export áfakötelessé tételéről tárgyalnak majd.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EU-s számla áfásan

Bunna Erika

adótanácsadó

Magyar–Japán egyezmény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink