hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vámosi: az adóamnesztiának rossz az üzenete

  • dr. Vámosi-Nagy Szabolcs

Az adóamnesztia az adó pótlólagos bevallásához fűződő engedmény. Az elmúlt években volt is néhány hasonló jelenség a magyar adójogban, azóta viszont kikerült a jogalkotási programból.

Az amnesztia a büntetőjogból ismert kifejezés. Amikor valamilyen nagyobb változás következik be a társadalom életében, élni szoktak a büntetés elengedésének e kivételes módjával. Az adórovatban persze nem a büntetőjogi amnesztiával akarunk foglalkozni, noha az utolsó magyar amnesztia a büntetőeljárás alatt álló vagy elítélt adócsalókra is kiterjedt.

A törvénytisztelő, az adókat időben és pontosan megfizető, vélhetőleg többségben lévő adózók aligha nézhetik jó szemmel, hogy a normasértők az indokolt felelősségre vonás helyett kedvezményeket kapnak. A házipénztáras idei „átmeneti szabálynál” is hallatszottak olyan megjegyzések, hogy az osztalékadó megfizetése helyett jobb lett volna a „házipénztáras játékban” résztvenni, s a most felére csökkentett adót akár öt éves részletben törleszteni.

Az elmúlt években volt is néhány hasonló jelenség a magyar adójogban. 1999 körül a magas tb-járulék hátralékkal rendelkezők közül kaptak komoly engedményt a rendkívüli törlesztők. Tavaly az önrevízióhoz járt nagy kedvezmény. Amnesztiaként kezelhető a színlelt szerződések három éves halasztása is, avagy a házipénztár idén február 4-ig történő kifehérítési lehetősége is. Az adóamnesztia újból felmerült ötletét aligha lehet jól kezelni. 

A Magyar Hírlap korábban megírta: "az adóamnesztia alkotmányossági okok miatt végleg kikerült a jogalkotási programból, így nem lehet majd a külföldön tartott, le nem adózott jövedelmeket kedvezményes adókulcs mellett hazahozni. Hozzávetőleg ezermilliárd forintnak mondhat búcsút végleg a központi költségvetés. Az eltitkolt ügyletekből származó pénzek továbbra is svájci bankokban kamatoznak."

Mindenfajta ilyen kedvezmény joggal sértheti a tisztességes adózókat. Ugyanakkor az amnesztia révén befolyó bármekkora összeg a közjó fedezetét erősíti, s legalább részben helyreállítja a sérült társadalmi igazságot. Az amnesztiának nemcsak a múltra nézve rossz az üzenete. Ha az állam gyakran él az amnesztia eszközével (van olyan dél-amerikai állam, ahol kétévente), akkor a tisztességes adózó a jövőben könnyen átállhat a jogsértő oldalra: majd lesz amnesztia, amikor kedvezőbb körülmények között nyerhet „büntetlenséget”.

Sehogy sem jó ez. Alighanem az az igazi megoldás, ha belátással, és ha az nem megy, a szükséges erővel sikerül az adókötelezettség időben és pontosan történő teljesítését elérni. Ehhez persze időre, energiára van szükség, egy olyan országban, mint a miénk, ahol – becslés szerint – az adózatlan gazdaság a teljes gazdaság ötödét is kiteszi.

Olaszország utoljára 2004-ben alkalmazott mindenfajta adóra amnesztiát. A mérsékelt bevételt hozó akciójával persze gondba került, hiszen Brüsszel most azt vizsgálja, hogy a „bűnbánat” kapcsán elengedett adó mennyire tekinthető állami támogatásnak (de minimis). A németek nemrég hirdettek „amnesztiát” a külföldi bankokban tartott betétek hazahozatalára. A remélt 5 millió euró helyett 1,2 millió folyt csak be a kincstárba, igaz, a hazavitt betétek valószínűleg az otthoni gazdaságban fialnak majd.

A múlt év elején, a „nagy adóváltozások” idején, amikor a törvényekbe foglalt 5 éves adócsökkentés helyett az azonnali adónövelés lépett életbe, szó volt az olaszországihoz hasonló amnesztia alkalmazásáról, amely azután lassan elhalt. Állítólag a magánszemélyek és a cégek is rendezhették volna korábban elhallgatott adójukat – jelentős kedvezménnyel. A Pénzügyminisztérium által elkészített anyag az igazságügyi tárcánál elhalt – mondják a bennfentesek. Az IM szerint egy ilyen rendelkezés EU normákat sérthet. Lám, az igazságügynek igaza volt: az olaszoknak most brüsszeli homlokráncolással kell számolniuk.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Belföldi napidíj

Széles Imre

tb-szakértő

Vagyonkezelő cég számvitele

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ingatlan helye a számvitelben

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink