hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vámosi-Nagy megfelezné az adónemek számát

  • dr. Vámosi-Nagy Szabolcs

A pénzügyminiszter bizonyos átalakítások jogosságának elismerése mellett még jó egy évig nem ígér semmit attól tartva, hogy a konvergencia-programot nem veszélyeztetheti semmi, különben a külföld bizalma sem szerezhető vissza. A kormányfő ugyanakkor valamilyen lehetséges adóreformot lebegtetett az egyik beszédében. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint a jelenlegi közel 50 adónem fele is elég lenne a költségvetési hiány pótlásához.

Forrás: Marton Szilvia

A közelmúlt hírei, eseményei valamiféle adóreform, az adórendszer változtatása iránti igény felerősödéséről szólnak. Valóban, az elmúlt évek módosításai - mennyiségi és minőségi értelemben egyaránt - csaknem elfogadhatatlan szinten zilálták össze a korábban viszonylag koherens rendszert. Az áttekinthetőség hiánya, a - leginkább kedvező döntések – törvénybe-foglalása, majd a „nem lép hatályba” típusú újabb törvényhelyek beiktatása olyan kapkodások jelei, amelyek a stabilitást veszélyeztetik. Hol vannak azok az idők, amikor az adózók az évenkénti módosításokat túl sűrűnek tartották? Ma már havi módosításokról beszélhetünk (pl. az Szja tv. 2007-ben(!) is négyszer módosult már).

Ha nem is adóreform - az 1987-91 között zajlott le -, de valamilyen átalakítás előbb-utóbb tényleg elkerülhetetlen, még akkor is, ha az elvonás megnövekedett szintje egy-két évig feltételezhetően nem csökkenthető. A különböző szakértői megnyilatkozások - ha a pártpolitikai kijelentéseket most figyelmen kívül hagyjuk - néhány nagyobb kérdésben véleményegyezőséget mutatnak. 

Vegyük sorra ezeket:

• Az árakat terhelő adók csökkentése a munkabért terhelő elvonások növelése árán - ez hiba volt (Megjegyzés: nem ismerek olyan szakmai véleményt, amely annak idején ezt támogatta.) A munkaerő „árát” sújtó közterheket csökkenteni kell, s a kieső állami bevételt az árakat terhelő adók esetleges emelésével kell ellentételezni.

• Az úgynevezett bagatell-adók megszüntetése. Elfogadhatatlan a 2003-2006 közötti 11 új adónem bevezetése. A magyar adórendszer sok (számbavételi szemponttól függő 30-50) adóneme legalábbis megfelezhető annál is inkább, mert a bevétel túlnyomó többségét 5-6 adónem biztosítja.

• A konvergencia programban 2008-ra „beígért” egységes értékalapú ingatlanadó bevezetése akkor jó, ha más adónemekben a megfizetett adó levonható (például magánszemély esetében a személyi jövedelemadóból, vállalkozásoknál az iparűzési adóból).

• A magyar adórendszer nemzetközi versenyképességének a helyreállítása. Tudjuk, hogy a külföldi befektetők döntéseit sok szempont befolyásolja, s ezek között az adózás csak az egyik, de egyre jobban előtérbe kerülő feltétel. Itt a munkaerő árát és a nyereséget terhelő adókról, járulékokról van szó.

• Az adózatlan (úgynevezett fekete) gazdaság elleni fellépés erősítése. A magyar adórendszer legfőbb gondja, hogy kevesen fizetnek sok adót. A valóságos jövedelmi viszonyokhoz jobban közelítő teher-elosztás a fajlagos terhet csökkenti. E tárgykörben az adóigazgatás megerősítése mellett a társadalmi tudat alakításán keresztül sok mindenről beszélhetünk. A már megkezdett sok „kislépést” folytatni kell!

• Stabilitást az adórendszerben! A kiszámíthatatlanság, a gyakori változtatás bizony konkrét hátrányokat okozhat a magyar nemzetgazdaságnak (mit érezhet egy befektető annak láttán, hogy 2005 év végén törvénybe iktatnak 5 éves  adócsökkentést majd 2006-ban azt törlik és adót emelnek, hogyan tervezhet?). Itt nem a jogalkotás, hanem a „jogkapkodás” elleni eszközök felállításáról lehetne szó (másnéven Adócharta?).


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink