hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH-nál nincs moratórium év végéig

  • Szabó Zsuzsanna

A közeli hozzátartozók április elseje óta eltartott címen már nem jogosultak térítésmentes egészségügyi szolgáltatásra, melynek alapja a család egy főre jutó jövedelme. Annak, aki járulékkötelessé vált, ezt 15 napon belül - első ízben április 15-ig - be kell jelentenie. A médiában megjelent híradások szerint 2007. december 31-ig türelmi idő van, ami sokak számára félreérthető.

A moratórium valóban igaz, de ez csak az egészségügyi ellátásra vonatkozik. Mint ahogy azt már korábbi cikkünkben írtuk, az egészségügyi intézményekben ugyan fokozottan ellenőrzik a tajkártyákat, de a járulékot nem fizetőket idén még év végéig ellátják. Az APEH-re a moratórium azonban nem vonatkozik.

Sok kérdés érkezett az őstermelői igazolványt frissen kiváltók járulékfizetési kötelezettségeire. Január elsejétől az őstermelőknek is kell bevételeik után járulékot fizetniük, illetve negyedévente adóbevallást benyújtani. (Ez a határidő most április 12-én lejár.) Akinek az őstermelők közül a tárgyévet megelőző évben elért bevétele – uniós támogatás nélkül – nem haladja meg éves szinten a hétmillió forintot, a bevétele 20 százaléka után köteles 21 százalék járulékot fizetni.

Ha az őstermelő bevételének 20 százaléka a járulékalap, a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint bevételnek minősülő támogatás (például az egységes területalapú támogatás) összege után is fennáll a járulékfizetési kötelezettség. Azon támogatások után azonban, amelyek adóalapba nem tartozó bevételnek minősülnek, nem kell járulékot fizetni.

A „tárgyévben kezdő mezőgazdasági őstermelőre” pedig a kezdő egyéni vállalkozóra vonatkozó szabályok érvényesek az APEH honlapján található tájékoztatás szerint. Az adóalapja a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér összege, tehát a járulékfizetési kötelezettségének kezdő évében a társadalombiztosítási, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot eztuán fizeti meg.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adott kölcsön kamata

Nagy Norbert

adószakértő

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink