hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

CSOK Plusz és illetékmentesség – mutatjuk a részletes tudnivalókat

  • adozona.hu

Csütörtök este megjelent a Magyar Közlönyben a CSOK Pluszról szóló kormányrendelet, vagyis a társadalmi egyeztetés lezárult, a jogszabályt kihirdették. A végleges jogszabályban van egy-két változás a tervezethez képest, ami jó hír lehet egyes érdeklődőknek. Fontos továbbá, hogy az CSOK Pluszhoz kapcsolódó illetékmentességről is megjelent a jogszabály, itt is lényeges kérdést tisztázott a jogalkotó – derül ki a Bankmonitor.hu összefoglalójából.

Csütörtök éjjel megjelent a CSOK Pluszról szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben. Óriási változást nem hozott a kihirdetett rendelet a tervezethez képest, de lesznek olyanok, akik ennek a kevésnek is nagyon örülni fognak.

A gyermeket várók fellélegezhetnek

A CSOK Plusznál kulcsfontosságú a gyermekvállalás, hiszen ez önmagában az egyik feltétele a kölcsön felvételének. Ráadásul a kapcsolódó kedvezményeket erősen befolyásolja, hogy a futamidő alatt hány gyermekünk születik. Amennyiben például egy babánk érkezne, akkor a törlesztési kötelezettségünk egy éves szüneteltetését kezdeményezhetjük. Ha viszont két babánk is születne, akkor az egy éves moratórium mellett még a fennálló tartozásunkból is elengednek 10 millió forintot.

Igencsak fontossá válnak a határidők azok számára, akik már jelenleg is babát várnak és fel szeretnék venni a támogatott kölcsönt. A CSOK Pluszt ugyanis 2024. januártól lehet igényelni, arról pedig még nincs információ, hogy mely banknál lesz már az új év első napjaiban elérhető a konstrukció. Egyes családoknak emiatt nagyon kell sietniük az év első napjaiban, hogy még a baba születése előtt mindent elindítsanak. Vagy mégsem kell annyira sietni?

Szerencsére nem kell kapkodni, a jogalkotó külön gondolt ezekre a családokra. A végleges rendeletbe ugyanis bekerült az alábbi kitétel:

A 2024. január 1. és 2024. március 31. között benyújtott kölcsönkérelmek esetében az e rendelet hatálybalépését követően, de a kölcsönkérelem benyújtását megelőzően megszületett gyermeket, valamint ezen időszakban gyámhatósági határozattal engedélyezett örökbefogadás keretében örökbefogadott gyermeket is vállalt gyermekként kell figyelembe venni a kölcsön tekintetében.

Fontos! Vagyis a március végéig lesz egy átmeneti időszak: tavasz végéig beadható a hitelkérelem úgy, hogy 2024. január 1-jét követően született, örökbefogadott babák vállalt gyermeknek minősüljenek.

Ez egyben azt is jelenti, hogy további baba vállalása nélkül is megkaphatjuk a hitelt. Illetve a futamidő alatt érkező újabb gyermeknél már járhat gyermekvállalási támogatás, azaz a 10 millió forint tartozáselengedés is.

Jó tudni! Érdemes még megemlíteni egy változást: a tervezet alapján a nem első közös lakásvásárlásnál a támogatásból vásárolt ingatlan vételárának a korábban – vagy épp jelenleg is – meglévő közös lakás értékét meg kell haladnia. Ez a végleges rendeletbe picit pontosítva került be, ugyanis a CSOK Pluszból vásárolt lakás vételárának elég csak az igénylő pár korábbi közös lakásuk rájuk eső tulajdoni hányadának értékét meghaladnia.

Ha a házaspárnak korábban egy 100 millió forint értékű lakásban volt együttesen 50% tulajdoni hányada, akkor a CSOK Pluszból vásárol háznak elég az 50 millió forintos vételárat átlépnie.

Illetékmentesek maradnak 2024-ben is a támogatásból vásárolt lakások?

A CSOK Plusz rendelet mellett a Magyar Közlönyben megjelent az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosítása is.

Először ki kell hangsúlyozni, hogy 2024-ben a Falusi CSOK felhasználásával vásárolt lakások után továbbra sem kell illetéket fizetni. Ez gyakorlatilag a vételár 4 százalékának megfelelő költség megspórolását eredményezi. Egy 50 millió forint értékű lakás esetén ez 2 millió forint pénzügyi jelent. Fontos még, hogy itt nincs vételár korlát!

A CSOK Plusszal vásárolt lakások esetében is lesz illetékmentesség, itt azonban már megjelenik egy korlát. A jogszabály erről az alábbiakat mondja ki: a családok otthonteremtését támogató kedvezményes CSOK Plusz hitelprogramról szóló 518/2023. (XI. 30.) Korm. rendelet 2024. január 1-jén hatályos 2. § (1) bekezdése szerinti kedvezményes kölcsön (a továbbiakban: CSOK Plusz kölcsön) felhasználásával történő megszerzése esetén – ha az (1) bekezdés y) pontja alkalmazásának nincs helye – a megszerzett lakás forgalmi értékéből a 80 000 000 forintot meg nem haladó rész.

Vagyis a vételár 80 millió forintot meg nem haladó része lesz illetékmentes. Az ezt meghaldó részre viszont meg kell fizetni a 4 százalékot. Ez azonban összességében jó hír azok számára, akik CSOK Plusz felhasználásával nagy értékű – 80 millió forint vételárat meghaladó – lakást vásárolnának, ők ugyanis nem esnek el teljes egészében az illetékmentességről, nekik csupán a 80 millió forint feletti részre kell megfizetni a terhet.

Nézzünk pár példát az illetékmentességre CSOK Plusz esetén is:

  • 40 millió forint vételár esetén 0 forint lesz az illeték. A díj mértéke alapból 1,6 millió forint lenne.
  • 60 millió forint vételár esetén 0 forint lesz az illeték. A díj mértéke alapból 2,4 millió forint lenne.
  • 80 millió forint vételár esetén 0 forint lesz az illeték. A díj mértéke alapból 3,2 millió forint lenne.
  • 100 millió forint vételár esetén 800 ezer forint lesz az illeték. A díj mértéke alapból 4 millió forint lenne.
  • 120 millió forint vételár esetén 1,6 forint lesz az illeték. A díj mértéke alapból 4,8 millió forint lenne.

Az új szabályok szerint az elengedett illetéket vissza kell fizetni abban az esetben, ha megsérti a pár a jogszabályt, vagy ha vissza kell fizetniük a Falusi CSOK-ot vagy a CSOK Pluszhoz kapott kamattámogatást. Az illetéket azonban nem kell visszafizetni abban az esetben, ha gyermekvállalás után jár a kedvezmény és a baba a házaspár egészségi állapota miatt nem teljesülhet.

Mit érdemes tudni a CSOK Pluszról?

A CSOK Plusz 2024-től elérhető legfeljebb 3% százalékos kamatozású támogatott kölcsön. A hitel futamideje 10 és 25 év között lehet.

A kölcsön maximális összege a gyermekek számától függ:

  • Egy gyermek esetén legfeljebb 15 millió forint.
  • Két gyermek esetén legfeljebb 30 millió forint.
  • Három, vagy annál több gyermek esetén legfeljebb 50 millió forint.

Az összeg megállapításakor a meglévő és vállalt babákkal is számolnak, de ki kell hangsúlyozni, hogy gyermekvállalás nélkül nem kaphatjuk meg a kölcsönt, minimum egy babát vállalnunk kell.

A kedvező kamat mellett más támogatások is kapcsolódnak a hitelhez a futamidő alatt születendő babák után. Az első baba érkezésekor a törlesztési kötelezettséget egy évre felfüggesztik. A futamidőt később annyival meghosszabbítják, hogy a fizetési kötelezettségünk ne haladja meg a szüneteltetés előtti részletet.

A második baba érkezésétől kezdve minden újabb gyermek születésekor elengednek a fennálló tartozásból 10–10 millió forintot.

Fontos, hogy a szüneteltetés és a tartozáselengedés – ezt nevezik gyermekvállalási támogatásnak is – csak a futamidő alatt született, örökbefogadott gyerekekre után járnak. Itt nem számítanak a korábban meglévő gyerekek.

Ezen kedvezményes hitel felvételéhez számos feltételt teljesíteni kell, ezzel kapcsolatban a részleteket Bankmonitor CSOK Plusz 2024 oldalán megtalálhatsz. Illetve a Bankmonitor kalkulátorával megnézheted, hogy mit jelentene számodra a CSOK Plusz igénylése.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített foglalkoztatás, munkaidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Követelés és hitel

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31