hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

8,2 milliárd euróval romlott az első kilenc hónapban a külkereskedelmi hiány

  • adozona.hu

2022. szeptemberben a kivitel volumene 14, a behozatalé 10 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A passzívum 745 millió euró volt, az egyenleg 663 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest, közölte honlapján a KSH. Augusztushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,8 százalékkal nőtt, míg az importé 0,6 százalékkal csökkent.

2022. szeptemberben:

A kivitel értéke 13,4 milliárd euró (5424 milliárd forint), a behozatalé 14,1 milliárd euró (5735 milliárd forint) volt.

2022. szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest:

Euróban kifejezve az export értéke 29, az importé 35%-kal nőtt.

Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 15, a behozatalé 10%-kal bővült.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 663 millió euróval romlott (az első becslésben közöltnél 93 millió euróval kedvezőtlenebb).

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 30, a behozatalban 42%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 8,3%-kal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 15, a dollárral szemben 36%-kal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök 2021. szeptemberi áron számított kivitele 32, behozatala 22%-kal nagyobb lett. A közúti jármű export- és importvolumene közel harmadával nőtt. A villamos gép, készülék és műszer exportvolumene több mint felével, importvolumene közel harmadával emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene több mint 40%-kal, importvolumene több mint harmadával nőtt. Az általános rendeltetésű ipari gép exportvolumene közel ötödével, importvolumene harmadával volt nagyobb az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés volumene exportoldalon több mint harmadával, importoldalon több mint tizedével nagyobb lett. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kivitel esetében 17,0 százalékponttal, a behozatalnál 9,5 százalékponttal járult hozzá a mindkét oldali forgalom volumennövekedéséhez.

A feldolgozott termékek exportvolumene 4,8, importvolumene 6,6%-kal emelkedett. A mindkét oldali volumennövekedést döntően a szakmai, tudományos ellenőrző műszer, a gyógyszer, gyógyszerészeti termék, valamint az egyéb vegyi anyag forgalma befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport a teljes export volumennövekedéséhez 1,5 százalékponttal, az import esetében pedig 2,5 százalékponttal járult hozzá.

Az energiahordozók exportvolumene 52, importvolumene 17%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az importoldali forgalomcsökkenéshez döntően a természetes és mesterséges gáz, az exportoldalihoz pedig a villamos energia járult hozzá. Az energiahordozók a teljes export növekedését 2,4 százalékponttal, a teljes importét pedig 1,8 százalékponttal csökkentették.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 6,1%-kal kisebb, míg a behozataláé 15%-kal nagyobb lett. A mindkét oldali volumenváltozáshoz döntően a gabona és gabonakészítmény járult hozzá. Ezen túlmenően az exportoldali forgalomcsökkenést a zöldségféle és gyümölcs, míg az importoldali forgalomnövekedést az állati takarmány termékcsoport forgalma is befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes export növekedését 0,5 százalékponttal csökkentette, míg az importét 0,8 százalékponttal növelte.

A kivitel értéke 105,3 milliárd euró (40,5 ezer milliárd forint), a behozatalé 111,1 milliárd euró (42,7 ezer milliárd forint) volt.

2022. január–szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest:

A kivitel volumene 4,9, a behozatalé 5,8%-kal emelkedett.

A termék-külkereskedelmi mérleg 8,2 milliárd euróval romlott, a hiány 5,8 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 23, a behozatalban 33%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 7,2%-kal romlott. A forint az euróhoz képest 7,8, a dollárhoz viszonyítva 22%-kal gyengült.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállásdíj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfás párt – Facebook

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs