Számla kibocsátása és elfogadása kényszertörlési eljárás alatt

  • adozona.hu
1

Kényszertörlés alatt lévő cég bocsáthat-e ki számlát és befogadhatja-e azt megrendelője? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Két cég 2022. szeptemberben szerződést kötött villanyszerelési munka elvégzésére. A kivitelező cég 2022 novemberében kényszertörlési eljárás alá került, de adószámát nem törölték. A megbízót nem tájékoztatta a kényszertörlési eljárásról. A számlát 2022. decemberi teljesítéssel „kt. alatt” jelöléssel állította ki. A kényszertörlés szabályait összefoglaló NAV anyag szerint a kényszertörlés alatt álló cég üzletszerű gazdasági tevékenységet nem végezhet, és nem dönthet a kényszertörlési eljárás alatti működtetésről. A hivatalosan elérhető nyilvános adatokban nincs arra utaló információ, hogy a cég kérte a kényszertörlési eljárás megszüntetését. A megrendelő cég a kényszertörlés alatt kibocsátott számlát befogadta, azzal az indoklással, hogy a „munka elkészült”. A könyvelés álláspontja szerint a számlát vissza kell utasítani, azt elszámolni, az áfatartalmat levonásba helyezni nem lehet, az előbb említett, üzletszerű működési tilalom miatt sem. Kérdésünk: befogadható és elszámolható-e a kényszertörlés alatt kiállított számla, különös tekintettel az áfára?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (Ctv.)116. § (3) bekezdése alapján, ha a kényszertörlési eljárás elrendelésére nem az (1) bekezdés d) pontjában meghatározott okból került sor, a cég a kényszertörlési eljárás kezdő időpontjától számított tizenöt napos jogvesztő határidőn belül kérheti a cégbíróságtól annak engedélyezését, hogy a kényszertörlési eljárás alatt a cég a szokásos napi üzletmenetet meg nem haladó üzletszerű gazdasági tevékenységet végezhessen, arra tekintettel, hogy a 117/C § szerinti kérelmet kíván előterjeszteni.

A Ctv. 117/C § alapján a cég a kényszertörlési eljárás kezdő időpontjától számított 90 napig kérheti, hogy a cégbíróság állapítsa meg, hogy a továbbműködésének feltételei fennállnak és a kényszertörlési eljárást vele szemben szüntesse meg. A cégbíróság a kérelemről öt munkanapon belül határoz.

Egyéb esetekben a cég üzletszerű gazdasági tevékenységet a kényszertörlési eljárás kezdő időpontjától nem végezhet. A vezető tisztségviselő a kényszertörlési eljárás alatt a hitelezői érdekek figyelembevételével köteles eljárni. A vezető tisztségviselő a kényszertörlési eljárás megindítását követően a cég nevében új kötelezettséget nem vállalhat, a céget terhelő kötelezettséget nem elégítheti ki, a cég vagyontárgyát nem ruházhatja át, nem terhelheti meg. A kényszertörlési eljárás alatt a cég vagyontárgyának átruházására kötött szerződés vagy a vezető tisztségviselőnek a cég vagyontárgyának elidegenítésével, illetve megterhelésével kapcsolatos jognyilatkozata semmis.

Ha a kivitelező cég a fentiek szerinti kérelmét az előírt határidőben nem terjesztette elő, (vagy az jogerősen elutasításra került), úgy a cég üzletszerű gazdasági tevékenységet nem végezhet. Ennek megfelelően az általa kibocsátott számlákat sem lehet befogadni, elszámolni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
papatimontankf

Tisztelt Kérdező!

Ez szerencsére nem ilyen egyszerű és egyértelmű. Nem osztom a kolléga véleményét: amennyiben a teljesítés igazolhatóan végbement a felek közt, akkor -bármennyire is jogszabálysértő a kötelezett magatartása- a számla befogadható, az áfa levonási jog nem korlátozható.

üdv.
papattila

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs