hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kiterjesztették az extraprofitadóra kötelezettek körét a szomszédban

  • MTI

Kiterjesztette a bukaresti képviselőház azon energiavállalatok körét, amelyeket 60 százalékos extraprofitadó befizetésére köteleznek Romániában. A román média szerint a szerdán megszavazott jogszabállyal az OMV Petromot vették célba a törvényhozók.

A képviselőház azt a decemberben elfogadott sürgősségi kormányrendeletet módosította, amely a nyerskőolaj-, földgáz-, szén- és finomítói ágazatban tevékenykedő vállalatokra vetett ki extraprofitadót az EU Tanácsának októberben elfogadott, a magas energiaárak kezelését célzó vészhelyzeti beavatkozásról szóló rendelete alapján. A fosszilis tüzelőanyag-ágazatnak a 2022. és 2023. évi profit azon része után kell 60 százalékos „szolidaritási hozzájárulást” fizetnie, amely több mint 20 százalékkal meghaladja a 2018-2021-es időszak éves átlagnyereségét.

Romániában nagy médiavisszhangot keltett, és a kormánykoalíció pártjai között is bűnbakkeresést eredményezett az OMV Petrom bejelentése, miszerint rá nem vonatkozik a extraprofitadóról szóló rendelet, ugyanis tavalyi üzleti forgalmának kevesebb mint 75 százaléka származott a nyerskőolaj-, földgáz-, szén- és finomítói ágazatból. Ezt már csak azért is felháborítónak tartották a témában állást foglaló politikusok, mivel az osztrák OMV-csoporthoz tartozó cég, amelyben a román államnak 20 százalékos részesedése van, rekordszintű, 10,3 milliárd lejes (790 milliárd forint) nyereséggel zárta a 2022-es évet, ami 260 százalékkal haladja meg a 2021-ben elért profitot.

A sürgősségi kormányrendeletet most egy sor pontosítással egészítették ki a törvényhozók. Megszabták, hogy a 75 százalékos küszöbérték elérésének ellenőrzése során annak a nyerskőolajnak az értékét is figyelembe kell venni, amelyet az adott vállalat kitermelt, de még nem értékesített, vagy amelyet a cégcsoporton belül működő más üzletágainak adott tovább (például már feldolgozott üzemanyagként értékesített). A cégcsoporton belüli hasznosítás esetén – a belső könyvelésében alkalmazott áraktól függetlenül – a kőolaj nemzetközi (a londoni tőzsdén közzétett) piaci árán kell a számításokat végezni.

Az OMV Petrom szerdán közleményben bírálta a bukaresti képviselőház döntését, alkotmányellenesnek minősítve a kihirdetésre váró jogszabályt, arra hivatkozva, hogy az visszamenőleges hatályú. Az olajipari vállalat felhívta a figyelmet, hogy 2022-ben az előző évinél 60 százalékkal több, 20 milliárd lejnyi adót és illetéket fizetett be a román államkasszába, amelyből 2 milliárd lej olyan illeték volt, amelyet 2022-ben vezetett be a román állam.

A vállalat jelezte, hogy jövőbeni beruházásai az adóterhek és törvényi feltételek kiszámíthatóságától és stabilitásától függnek.

Az OMV Petrom várhatóan a nyáron hoz döntést arról a – koncessziós partnerével, a Romgaz román állami földgáztársasággal közösen megvalósítandó – négymilliárd eurós beruházásról, amely a mintegy 100 milliárd köbméter gáztartalékot rejtő fekete-tengeri Neptun Deep földgázmező kitermelésének megkezdéséhez szükséges.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs