hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közeledik az év vége: ezek az adózási választási lehetőségek

  • Kocziha Andrea, Moore Hungary Tax Advisory Kft. adótanácsadó partnere
1

Az egyes adójogszabályok számos, kedvezőbb adózási formára vonatkozó választási lehetőséget biztosítanak az adózók számára, azonban az egyes adózási opciók választásának bejelentése sok esetben jogvesztő határidőhöz kötött. Jelen cikkünkben összegyűjtöttünk néhány fontos, az év végéig még kérelmezhető lehetőséget, amelyek bejelentési határidejének elmulasztása az egyes adózási opciók választási lehetőségéről történő lemaradást vonja maga után.

Csoportos társaságiadó-alanyiság

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. törvény) 2019-től ad lehetőséget az ún. csoportos társaságiadó-alanyiság létrehozására. A csoport létrehozatalával az adott csoporttagok jelentős társaságiadó-megtakarítást érhetnek el, illetve csökkenthetik a társaságiadó-kötelezettségek teljesítésével járó adminisztratív költségeiket is.

Társasági adó témájában további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

A csoportos adóalanyiság létrehozásának egyik legfőbb előnye, hogy a csoportos adóalanyra vonatkozó speciális veszteségelhatárolási szabályok alapján, a csoport működése alatt, bármely csoporttagnál keletkezett negatív adóalap csökkentheti a csoportos társaságiadó-alapot, akár már a keletkezés adóévében is, a Tao. törvényben foglalt korlátozásokkal. Ennek eredményeképpen a pozitív adóalappal rendelkező csoporttagokra jutó fizetendő társasági adó is csökkenthető.

A csoportos társaságiadó-alanyiság további előnye, hogy a csoporttagok egymás közötti ügyeleteikre nem kötelező alkalmazni a transzferár-korrekciós szabályokat, illetve nem kell azokra transzferár-nyilvántartást sem készíteni, így jelentős adminisztrációs költségmegtakarítás is elérhető.

A csoportos adóalanyiság végezetül kedvező lehet az egyes társaságiadó-kedvezmények kihasználása szempontjából is. Az adókedvezmények felhasználásakor a csoport egyetlen adózónak minősül, így elegendő, ha egy csoporttag meg tud felelni a kedvezményekhez kapcsolódó feltételrendszernek (például a fejlesztési adókedvezmény esetében).

Csoportos társaságiadó-alanyiságot olyan gazdasági társaságok hozhatnak létre, amelyek között közvetlen vagy közvetett módon legalább 75 százalékos arányú szavazati jogon alapuló, a Tao. törvény szerinti kapcsoltsági viszony áll fenn, a csoporttagok mérlegfordulónapja megegyezik, továbbá a beszámoló, könyviteli zárlat összeállítása minden csoporttagnál a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (számviteli törvény) vagy az IFRS-ek szerint történik.

A csoportos társaságiadó-alanyiság a csoporttagok csoportképviselő által előterjesztett közös kérelmére jön létre, a kérelem benyújtására nyitva álló határidő az adóév utolsó előtti hónapjának első napjától huszadik napjáig tartó időszak, mely határidő jogvesztő. Naptári éves adózók esetén tehát a 2024. adóévtől létrejövő csoportos adóalanyiság megállapítása 2023. november 1-je és november 20-a között kérelmezhető. A csoportos társaságiadó-alanyiság létrehozását érdemes lehet megfontolni olyan vállalatcsoportoknak, amelyek egyik (vagy akár több) tagvállalata veszteségesen működik, illetve olyan esetben is, ha a vállalatcsoport tagjai jelentős számú és értékű tranzakciókat bonyolítanak le egymás között.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi a határidő és milyen feltételei vannak, ha az adóalany kiva alól a társasági adózásra váltana, illetve milyen határidők és választási lehetőségek vannak az áfában ígyév végével!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
angyal1949

Nem tudom olvasni a cikket, pedig van előfizetésem.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó

Szállásszolgáltatás továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31