hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

"Választaniuk kell, hogy esznek-e vagy fűtenek"

  • MTI

Egyszeri különadót kellene kiróni az energiaszolgáltató brit magáncégekre, ha a legutóbb bejelentett meredek áremelések miatt az eddiginél is több lakossági fogyasztó szorulna állami segélyre a magas téli fűtésszámlák miatt - mondta Sir John Major volt brit miniszterelnök kedden.

A brit kormány nem sokkal később udvarias nyilatkozatban elvetette az ötletet, ugyanakkor a londoni parlament energiaügyi bizottsága meghallgatásra idézte be a szolgáltató cégek vezetőit.
Sir John, aki 1990-től hét évig volt miniszterelnök, és ma is a kormányzó brit Konzervatív Párt egyik legtekintélyesebb politikusa, a BBC televíziónak kedden kijelentette: elfogadhatatlannak tartja a szolgáltatók által bejelentett áremeléseket, amelyek nyomán kemény tél esetén "sokaknak választaniuk kell majd, hogy esznek-e vagy fűtenek".   

Major szerint ebben a helyzetben komoly esélye van annak, hogy növelni kell a nehéz helyzetbe került fogyasztók állami segélyezését. A veterán brit politikus szerint ezt a támogatást a brit kormánynak az energiaszolgáltatóktól kellene visszaszereznie egyszeri, visszamenőleges hatályú nyereségadó kivetésével, különös tekintettel a bejelentett "nagyon magas" áremelések "indokolatlan mivoltára" és arra, hogy e cégek mekkora profitokat érnek el.   

Sir John ugyanakkor megvalósíthatatlannak nevezte az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Ed Miliband által nemrégiben előterjesztett közműdíj-befagyasztási tervet.    Miliband a Labour szeptember végi éves kongresszusán közölte, hogy ha a párt a 2015-ben esedékes parlamenti választásokon kormányra kerül, legalább 20 hónapra befagyasztja a lakosságnak és a családi vállalkozásoknak felszámolt kiskereskedelmi áram- és gázárakat, a hat legnagyobb magántulajdonú brit energiaszolgáltató céget pedig feldarabolná, és tevékenységük ellenőrzésére a jelenleginél erőteljesebb felügyeleti hatóságot hozna létre.   

David Cameron jelenlegi konzervatív párti brit miniszterelnök ugyanakkor a minap "átverésnek" nevezte a tervet, mondván: a Munkáspárt vezetőjének nincs befolyása a világpiaci energiaárakra.  A brit kormány kedden Sir John Major különadó-javaslatát is elvetette. A Downing Street szóvivőjének nyilatkozata szerint "érdekes felvetésről" van szó, de a kormánynak nincsenek ilyen jellegű adóztatási tervei, ehelyett azt javasolja a fogyasztóknak, hogy törvényes jogukkal élve a lakóhelyükön elérhető legalacsonyabb tarifák érvényesítését követeljék szolgáltatójuktól. 

Az utóbbi napokban a hat nagy brit lakossági energiaszolgáltató közül három - az Npower, az SSE és a British Gas - jelentett be meredek, 8-10 százalékos - az éves inflációs ütemet négyszeresen meghaladó - áremelési terveket. Iparági szakértők előrejelzései szerint hamarosan a másik három - a Scottish Power, az E.On és az EDF - is követi a példát. 

Az áremelések bejelentése szította hatalmas közfelháborodás és sajtókampány hatására a brit parlament alsóházának energiaügyi bizottsága kedden közölte, hogy meghallgatásra idézte be mind a hat cég vezetőit. A bizottsági közlemény szerint a jövő keddre kitűzött meghallgatáson a legutóbb bejelentett áremelések "indokairól és indokoltságáról", az egyes cégek árképzési gyakorlatáról és "profitjuk szerkezetének átláthatóbbá tételéről" lesz szó.

Iparági elemzők számításai szerint a legutóbbi áremelések nyomán meghaladhatja az 1500 fontot (530 ezer forintot) a brit háztartások átlagos éves energiaszámlája.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Erdőgazdálkodó adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink