hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ügyvédre csapott le a NAV

  • MTI

Bűnszervezetet épített ki egy nyíregyházi ügyvéd, akinek cégek eltüntetése, vagyon elleni bűncselekmények és a cigarettacsempészet mellett prostitúcióval kapcsolatos esetek is a számlájára írható.

Közokirat-hamisítás és csődbűncselekmények elkövetése miatt indított nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy nyíregyházi ügyvéd által irányított, úgynevezett cégtemetéssel is foglalkozó bűnszervezet ellen – közölte a NAV bűnügyi szóvivője az MTI-vel. Sárközi Alexandra alezredes tájékoztatása szerint az ügyben tizenöt gyanúsítottat hallgattak ki, az ügyvédet és két közvetlen segítőjét őrizetbe vették, majd a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatásukat.

A szóvivő kiemelte: az ügyvéd 2000-től kezdve sok bűnözőt védett, így megismerte a különböző bűncselekmények elkövetési módját, és a gyanú szerint az információkat felhasználva, anyagi haszonszerzés reményében bűnszervezetet épített ki.

A vállalkozásként működő szervezetnek cégek eltüntetése, vagyon elleni bűncselekmények és a cigarettacsempészet mellett prostitúcióval kapcsolatos esetek is a számlájára írhatók. Emellett a megindult büntetőeljárásokat hamis bizonyítékokkal, tanúvallomásokkal és okiratokkal igyekeztek megakadályozni.

Az ügyvédnek a bűnszervezet zavartalan működése érdekében arra is volt gondja, hogy az eljáró nyomozókat, ügyészeket feljelentgesse, vagy vesztegetés látszatának keltésével, alaptalan elfogultsági bejelentésekkel más hatóságokat jelöltessen ki az eljárásokra. Ezzel akarta elkerülni, hogy a szervezett jelleg és az állandósult elkövetői kör feltűnjön a hatóságoknak.

A jogi szakember a gyanú szerint fiktív cégátruházásokban működött közre, ahhoz ukrán "bukóembereket" és valótlan magyarországi székhelyeket biztosított. Ezért cégenként ötszázezer-egymillió forintot kért, a strómanoknak pedig ötvenezer forintot fizetett.

Az üzletszerű szolgáltatás országszerte elhíresült – jegyezte meg Sárközi Alexandra –, hozzátéve, így menthették ki a cégek még meglévő vagyonát a tulajdonosok, meghiúsítva ezzel a hitelezői igények kielégítését. Ezzel a módszerrel azt a látszatot keltették, hogy a cégek vagyona mellett a számviteli iratok is ukrán álügyvezetőkhöz kerültek, továbbá így leplezték a bűncselekményeket és a bírsággal járó szabálytalanságokat is. Az eddigi adatok szerint a gyanúsítottak negyvennyolc céget "fantomizáltak" – tette hozzá a szóvivő.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31