hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Törlesztési könnyítést kaphatnak a görögök

  • adozona.hu

Görögország államadósságának elengedéséről nem lehet szó, de törlesztési könnyítésekről lehet tárgyalni, ha az athéni vezetés teljesíti az újabb nemzetközi hitelprogramra vonatkozó vállalásait – mondta a német kancellár vasárnap.

Angela Merkel az ARD német országos közszolgálati televízióban sugárzott interjúban a tervezett harmadik görög mentőprogramról szólva kiemelte, hogy "most kemény tárgyalások következnek Görögországgal".

A megállapodások betartását biztosítani kell, ami "nem lesz könnyű", mert 2010 óta az egymást váltó görög kormányok több intézkedést nem hajtottak végre, amelyekben megállapodtak a hitelezőkkel, és amelyeket más válságba került euróövezeti tagországok, köztük Portugália és Írország már régen bevezetett – tette hozzá a német kancellár.

Kiemelte, hogy az államadósság egy részének leírása nem kerülhet szóba, mert "klasszikus haircut, vagyis az adósság 30-40 százalékának elengedése nem lehetséges egy valutaunióban". Ugyanakkor Görögország korábban is kapott könnyítéseket, például a törlesztési futamidő meghosszabbítása vagy a kamat csökkentése révén, és ilyen megoldások ismét napirendre kerülhetnek, de csak akkor, ha sikerrel zárul a program végrehajtásának első felülvizsgálata – mondta Angela Merkel.

A kancellár szerint az ideiglenes Grexitről (a görög euróövezeti tagság szüneteltetéséről) szóló vitát be kell fejezni. Ez a megoldás ugyan felmerült az eróövezeti vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján, de végül "más utat" választottak, és már "csak a találkozó eredménye számít" – mondta Angela Merkel.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter az új mentőcsomag feltételeiről szóló megállapodás megkötése után is hangot adott annak a véleményének, hogy Athén az ideiglenes Grexit révén hatékonyabban kezelhetné az államadósság-válságot, mert lehetőség nyílna arra, hogy kérje tartozása egy részének elengedését. Angela Merkel nem karolta fel minisztere elképzelését, aki egy hétvégi lapinterjúban jelezte, hogy akár a felmentését is kérheti, ha bárki megpróbálja rákényszeríteni valamire. Ezzel kapcsolatban Merkel az ARD-interjúban azt mondta, hogy "hozzám nem jött senki felmentést kérni, és nem szándékozom tovább folytatni ezt a vitát".

A brüsszeli megállapodás után a konzervatív CDU/CSU-ban – Merkel és Schäuble pártszövetségében – és a kormánykoalícióban elkezdődik a munka, "emiatt senkinek nem kell aggódnia" – mondta a kancellár.

A német parlament (Bundestag) 439 igen szavazattal, 119 ellenszavazat és 40 tartózkodás mellett hatalmazta fel a kormányt a mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdésére. A konzervatívok közül 60-an nemmel szavaztak és 5 képviselő tartózkodott, ami minden korábbinál nagyobb elégedetlenséget jelez. Ezzel kapcsolatban Merkel azt mondta, hogy a "túlnyomó többség" így is támogatta a kormányt, "és ez az, ami számít".

Görögország a tervek szerint nagyjából 86 milliárd euró hitelt kap az euróövezeti válságkezelő rendszer, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében, ez lesz a harmadik hitelcsomag 2010 óta.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Főállású átalányadózó

Széles Imre

tb-szakértő

Katabevétel

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs