hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Több százmillós adócsalás, 9 vádlott, börtön a cukros ügyben

  • adozona.hu

Három év szabadságvesztésre ítélte az úgynevezett cukros ügy kilenc vádlottjának egyikét csütörtökön első fokon a Győri Törvényszék, a többiek felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. A vád szerint a cukor színlelt értékesítésével és körbeszámlázással több százmillió forint értékben követtek el adócsalást.

Máté Kinga, a törvényszék szóvivő bírája az MTI-nek felidézte: az első- és a másodrendű vádlott érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságok 2006 áprilisa és júniusa között 1,2 milliárd forint értékben vásároltak és adtak el cukrot, erről azonban adóbevallást nem készítettek, áfafizetési kötelezettségüknek pedig nem tettek eleget. Így mintegy 150 millió forint kárt okoztak az állami költségvetésnek.

A harmadrendű vádlott ügyvezetése alatt álló győri cukorkereskedő cég három szlovákiai társaságnak értékesített mintegy 12 ezer tonna cukrot, csaknem 2 milliárd forint értékben. A vádlott úgy tudta, hogy a vevők Szlovákiába szállítják a felvásárolt élelmiszert, ezért nulla százalékos adókulccsal számolt el. A szlovák cégek viszont a cukrot több magyarországi végfelhasználóhoz juttatták el, és a nettó áron megvásárolt élelmiszert az áfával növelt összegért értékesítették, ezzel jelentős haszonra tettek szert. A harmadrendű vádlottnak mintegy 300 millió forint áfát kellett volna befizetnie, ezt azonban elmulasztotta, mert a szlovákiai cégek képviseletében eljáró többi vádlott megtévesztette. Emellett az ötödrendű vádlott még több cég közbeiktatásával további 76 millió csökkentette adófizetési kötelezettségét.

Máté Kinga elmondta még: előfordult az is, hogy az ügyben érintett egyik gazdasági társaság csak „papíron” vásárolt és adott el mintegy 2 milliárd forint értékű cukrot, ténylegesen árumozgás azonban nem volt, csak pénzmozgás. A társaság ezzel mintegy 250 millió forinttal kevesebb adót fizetett.

Az ügyben még 10 éve indult nyomozás az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette és más cselekmények miatt.

A bíróság az ötödrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett, az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette miatt 3 év szabadságvesztésre ítélte, a többi vádlottat felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak közül volt, aki enyhítésért, illetve felmentésért fellebbezett. Az ügy tárgyalása másodfokon a Győri Ítélőtáblán folytatódik.

Az ügyben a bíróság 39 tárgyalási napot tartott és mintegy kétszáz tanúvallomást szerzett be. A nyomozati iratok között 320 kötet lefoglalt könyvelési anyag állt rendelkezésre. Az ügy bonyolultsága miatt a bíróság két hivatásos bíróból és három ülnökből álló ötfős tanácsban járt el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő, termőföld eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő eszköztámogatása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kivás cég osztalékfizetése ingatlanban

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close