hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tiltott támogatás az Apple-nek: nyilvános a brüsszeli döntés

  • adozona.hu

Az Európai Bizottság közzétette az Apple-nek Írország által illegálisan nyújtott 13 milliárd eurós adókedvezmény visszafizetéséről szóló végleges döntésének nem bizalmas változatát. Brüsszel szerint jogellenes állami támogatásról van szó, mivel az Apple lényegesen kevesebb adót fizetett más üzleti vállalkozásoknál.

Az Európai Bizottság közzétette a részletes – de üzleti titkokat nem tartalmazó – dokumentációját és érvrendszerét az Apple-nek az ír kormány által adókedvezmény formájában nyújtott jogellenes állami támogatásról. Brüsszel augusztus végén fogadta el a döntést, amiben 13 milliárd euró jogellenes adókedvezmény visszafizetésére kötelezte az amerikai szoftvercéget.

Dublin keresetet nyújtott be az Európai Bíróságon a Bizottság döntése ellen, lényegében lemondva a hatalmas költségvetési bevételről.

A Bizottság hétfőn hozta nyilvánosságra a döntésének nem bizalmas, 130 oldalas változatát, kitartva érvei mellett, miszerint az Apple csak a töredékét (2014-ben a tényleges adószintet 0,005 százalékra becsülte) fizette be az ír kincstárnak adó formájában az Európában és Írországban realizált bevételei után.

Brüsszelben hangsúlyozzák, hogy döntésének nincs semmi köze az adópolitikához (tehát nem az ír nyereségadó-kulcsot kifogásolja), hanem az állami támogatási szabályok érvényesítéséről szól. Azáltal ugyanis, hogy az amerikai nagyvállalat az ír hatóságok jóvoltából jóval kisebb adókulccsal adózott más cégekhez, közülük egyes versenytársakhoz képest, a versenyt torzító tiltott állami támogatásban részesült.

„Az állami hatóságok nem biztosíthatnak tisztességtelen előnyöket egyes vállalatoknak, mert másoknak okoznak kárt ezzel” – szögezte le egy háttértájékoztatón egy uniós szakértő.

Ami a konkrét ügyet illeti, az Apple két Írországban bejegyzett leányvállalatához (az egyik az Apple Sales International) folytak be a bevételek a cég valamennyi európai és írországi márkaboltjából. Ahelyett azonban, hogy a nyereség után a két cég Írországban fizette volna be az adót, a profit jelentős részét egy olyan Írországon kívüli irodához (head office) utalták át, ami csak papíron létezett, és mint ilyen mentesült az adófizetés alól.

Ergo a Bizottság számításai szerint az Apple nyereségének csak a töredéke, körülbelül 0,005 százaléka után fizetett adót a szigetországban.

Brüsszelben arra is rámutatnak, hogy a testület 1999 óta körülbelül 150 esetben kötelezett cégeket jogellenesen nyújtott állami támogatás visszafizetésére. Ami az ír ügyet különlegessé teszi, az a büntetés (visszafizetés) összege, ami a legnagyobb, amit valaha is kiszabtak – erősítették meg bizottsági források.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárművezető-oktatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs