hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tiltakoznak a könyvelők és az adótanácsadók

  • adozona.hu
1

Nem ért egyet a szakma a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azon tervével, hogy külön hatóságot hoz létre a könyvelők, adótanácsadók, adószakértők és okleveles adószakértők ellenőrzésére – közölte a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete szerdán az MTI-vel.

Az egyesület teljes mértékben visszautasítja azt a vádat, hogy a könyvelők és az adózási szakma képviselői az adócsalások aktív és tudatos részesei, így az ő ellenőrzésük "egy csapásra" megoldaná az adócsalás problémáját - szögezik le a közleményben.

A tájékoztatás szerint az egyesület évek óta szorgalmazza a szektor szabályozását a munkájukat tisztességesen végző szakemberek érdekében. Javaslatának lényege, hogy minősüljön közszolgáltatást segítő tevékenységnek, legyen engedélyhez kötött az adótanácsadói és könyvelői szolgáltatás.

Javasolják továbbá, hogy ne csak a mérlegeken, hanem a bevallásokon is legyen kötelező feltüntetni a jogosultságot, aminek érvényességét az adóhatóság ellenőrizze is, így a vállalkozások csak jogosultsággal rendelkező szakemberekkel állhatnának szerződéses viszonyban. A szabályozás fontos része lenne a képzés ellenőrzése mellett a szakma szolgáltatási díjszabásának jogszabályi meghatározása is – írják.

A közlemény szerint a szervezet sajnálattal vette tudomásul azt is, hogy a minisztérium nem reagált írásos „együttgondolkodásra tett” kezdeményezésre, annak ellenére, hogy nyilvánosan állították, hogy a szakmai szervezetek bevonásával készítik el javaslatot.

Pankucsi Zoltán, az NGM adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára korábbi közlése szerint az adózási, számviteli szakemberek felügyeletét érintő szabályok kidolgozását az NGM végzi majd, együttműködve az érintett szakmai szervezetek képviselőivel. Kifejtette: a vállalkozások és a költségvetési bevételek védelme indokolja a felügyelet felállítását, ami az elmúlt időszak brókerbotrányaihoz hasonló visszaélések megakadályozásában is segíthet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
icas

Azokkal a könyvelőkkel mi van akik évek óta nem járnak a kötelező továbbképzésre sem - nem még plusz konzultációkra - és ugyanugy könyvelnek mint a regisztrált könyvelők. Arról pedig egyáltalán nincs szó, hogy akiknek semmilyen engedélye, de még szakképesitése sincs és könyvel! Most is azokat kérik számon akik tisztességgel regisztráltak minden adata a hatóság rendelkezésére áll, aki pedig csendben feketén dolgozik még a kutya sem ugatja, nem még a hatóság, hisz arról nem is tud!!!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közvetített szolgáltatás/alvállalkozói teljesítés

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szeszes ital dekorációként

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Rejtett munkaviszony egyéni vállalkozó esetén?

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs