hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szlovéniában minden sajátos nevelési igényű gyermek számára elérhetővé válik a kéttannyelvű iskola

  • MTI

A szlovén parlament pénteken olyan törvénymódosításokat fogadott el, amelyek lehetővé teszik, hogy a kéttannyelvű, szlovén-magyar és olasz-szlovén kisegítő, azaz speciális iskolák a két etnikai kisebbség által lakott területen kívülről is fogadhassanak sajátos nevelési igényű gyermekeket – közölte a szlovén közszolgálati televízió, tájékoztatott az MTI.

A kormány által támogatott, a parlamentben gyorsított eljárásban elfogadott, az olasz és magyar nemzeti közösségek különleges jogairól az oktatásban szóló törvény módosításait 77 igen szavazattal, egyhangúlag fogadták el a képviselők.

Darjo Felda oktatási miniszter parlamenti felszólalásában elmondta: az eddigi szabályozás megakadályozta, hogy a sajátos igényű gyerekek az etnikailag vegyes területeken működő, kéttannyelvű speciális iskolákba járhassanak, ha nem ezeken a területeken laktak.

Horváth Ferenc magyar nemzetiségi képviselő szerint az új törvény megkönnyíti a munka és a családi élet összeegyeztetését azon szülők számára, akik az etnikailag vegyes területeken kívül laknak, de munkahelyi kötelezettségeik vagy más okok miatt a vegyesen lakott területeken működő, speciális két tannyelvű iskolába szeretnék beíratni gyermekeiket.

Elmondta, hogy a törvényi változtatások a 2. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség és a lendvai önkormányzat többéves felhívása után valósultak meg.

Horváth Ferenc hozzátette, hogy ezen a téren még vannak nyitott kérdések, köztük az, hogy a kétnyelvű speciális általános iskolába külföldi állampolgárok is járhassanak-e.

A többségi nemzethez tartozó parlamenti képviselők is a munka és a családi élet összeegyeztethetőségét hangsúlyozták, különösen a sajátos nevelési igényű gyermekeket nevelő családok esetében. Hozzátették, hogy a változások javították a sajátos nevelési igényű programok hatékonyságát, és csökkentették a megszüntetésük kockázatát – olvasható a közleményben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31