hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Romlottak a külkereskedelmi mutatók

  • adozona.hu

2020. áprilisban a kivitel volumene 35, a behozatalé 23 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – közölte honlapján a KSH. A passzívum 561 millió euró volt, az egyenleg 790 millió euróval romlott a 2019. áprilisihoz mérten. 2020. január–áprilisban a termék-külkereskedelmi mérleg többlete 1,3 milliárd eurót tett ki, 738 millió euróval kevesebbet, mint egy évvel korábban. A vizsgált időszakban a termelőágazatok teljesítményének, valamint a globális keresletnek a csökkenése együttesen a termék-külkereskedelem visszaeséséhez vezetett.

2020. áprilisban:

A kivitel értéke 5,6 milliárd euró (1995 milliárd forint), a behozatalé 6,2 milliárd euró (2190 milliárd forint) volt.

2020. áprilisban az egy évvel korábbihoz képest:

Euróban kifejezve az export értéke 37, az importé 29%-kal csökkent.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 790 millió euróval romlott. (A passzívum 50 millió euróval kevesebb az első becslésben közöltnél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala behozatalban 2,6, kivitelben 6,9%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 4,2%-kal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 11, a dollárral szemben 15%-kal gyengült.

gépek és szállítóeszközök 2019. áprilisi áron számított kivitele 49, behozatala 35%-kal csökkent. A közúti járművek importja csaknem harmadára, exportja ötödére esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A mindkét oldali csökkenés elsősorban a személygépkocsik, valamint a gépjárműalkatrészek forgalomváltozásával függ össze. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek kivitele negyedével, behozatala több mint hatodával visszaesett. Ebben exportoldalon a rádióhullám elvén működő vevőkészülékek, a rádióhullám elvén működő adókészülékek, valamint a radarkészülékek forgalomváltozása játszott közre, míg importoldalon a vezetékes távbeszélő és távíró készülékek és azok alkatrészeinek, illetve a tv-készülékeknek a forgalomváltozása dominált. Az energiafejlesztő gép és berendezés importja majdnem harmadára, exportja csaknem negyedére esett vissza a tavalyi év azonos időszakához képest, amit kivitelben és behozatalban egyaránt a belső égésű motorok alkatrészeinek, a benzinmotoroknak, valamint az elektromos generátoroknak, ezen kívül importban még a gázturbináknak, exportban pedig a dízelmotoroknak a forgalomváltozása befolyásolt. Az általános rendeltetésű ipari gép és berendezés importja 40%-kal, exportja több mint harmadával lett kisebb, amit mindkét oldalon a lég- vagy vákuumszivattyú, a folyadékszivattyú, ezen kívül importban még az erő- és nyomatékátviteli berendezések, exportban pedig a csap és csapszerelvények forgalomváltozása eredményezett. A villamos gép, készülék és műszer exportja közel harmadával, importja több mint negyedével mérséklődött. A csökkenés a behozatalnál és a kivitelnél is az elektromosan szigetelt huzal és vezeték, az elektromos gyújtó- és indítókészülékek robbanómotorokhoz és mindezek alkatrészei, ezen kívül importban még az áramkör kapcsolására és védelmére szolgáló készülékek, exportban pedig az áramkör kapcsolására és védelmére szolgáló készülékek alkatrészei, valamint a kapcsolótábla, -panel, -tartó, -asztal, -doboz és -foglalat forgalomváltozásával magyarázható. A gépek és szállítóeszközök forgalmában bekövetkezett volumencsökkenésben a COVID-19-járvány miatti gyárleállások hatása figyelhető meg.

feldolgozott termékek exportvolumene 19, importja 9,0%-kal lett kevesebb. Az export volumencsökkenéséhez nagymértékben hozzájárult az autóiparhoz kapcsolódó szakmai, tudományos, ellenőrző műszer és készülékeknek, valamint a gumigyártmányoknak a járvány nyomán elrendelt korlátozások következményeként jelentkező jelentős forgalom-visszaesése. Az import csökkenésében egyrészt a fémipari termékek, másrészt az autóipari alkatrészek forgalomváltozása játszott közre. Ugyanakkor a gyógyszer, gyógyszerészeti termékek, valamint a vegyi anyag és vegyi termék volumenében növekedés figyelhető meg, ami szintén a járvánnyal, illetve az emiatt elrendelt korlátozásokkal hozható összefüggésbe.

Az energiahordozók exportvolumene 7,3, importvolumene 23%-kal visszaesett, ami mindkét oldal esetében a kőolaj és kőolajtermékek, ezen kívül importban még a természetes és mesterséges gáz forgalomváltozásával magyarázható. A COVID-19-járvány okozta globális keresletcsökkenés, valamint a hazai gáztározók telítettsége is hozzájárult ahhoz, hogy mérséklődött az energiahordozó-import, mind volumenben, mind értékben.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 2,0, behozataláé 13%-kal kisebb lett. A mindkét oldali csökkenést a hús és húskészítmény forgalomváltozása eredményezte. A COVID-19-járvány hatására felvásárlási láz alakult ki, megnőtt a kereslet a zöldségféle és gyümölcs iránt. Az importhoz képest kisebb mértékű volumencsökkenés figyelhető meg az exportoldalon, amit a gabona és gabonakészítmények exportnövekedése okozott.

Az EU-27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 39, az onnan érkező behozatalé 30%-kal csökkent. A termék-külkereskedelmi többlet 827 millió euróval mérséklődött, 127 millió eurót tett ki. Az export 75, az import 66%-át bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 17, a behozatalé 5,1%-kal csökkent. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 37 millió euróval javult, és 688 millió eurós passzívumot mutatott.

2020. január–áprilisban:

A kivitel értéke 33,3 milliárd euró (11,4 ezer milliárd forint), a behozatalé 32,0 milliárd euró (10,9 ezer milliárd forint) volt.

2020. január–áprilisban az egy évvel korábbihoz képest:

A kivitel volumene 7,9, a behozatalé 4,3%-kal mérséklődött.

A termék-külkereskedelmi mérleg többlete 738 millió euróval csökkent, és 1,3 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala behozatalban 3,3, kivitelben 5,5%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A cserearány 2,1%-kal javult. A forint az euróhoz képest 7,7, a dollárhoz viszonyítva 11%-kal leértékelődött.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Csed alatt felgyűlt szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Sztrájkalap mértéke

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close