hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Postások százait ítélték el ártatlanul, most külön törvénnyel orvosolnák a botrányt

  • MTI

Külön törvénnyel soron kívüli jogorvoslatot nyújt a brit kormány annak a több száz volt postahivatali vezetőnek, akiket az elmúlt években a cég által alkalmazott hibás könyvelési szoftver adatai alapján ártatlanul elítéltek. Az ügy példátlan igazságszolgáltatási botránnyá fajult.

Kevin Hollinrake, a brit üzleti és kereskedelmi minisztérium illetékes államtitkára csütörtökön terjesztette az alsóház elé az alaptalan büntetőjogi ítéleteket semmisnek kimondó jogszabály tervezetét.

Hollinrake kijelentette: valószínű, hogy az új törvény alapján olyanok is mentességben részesülnek az elmarasztaló ítéletek jogkövetkezményei alól, akik ténylegesen bűncselekményeket követtek el, de a kormány véleménye szerint ezt az árat érdemes megfizetni azért, hogy több száz ártatlanul elítélt ember jogorvoslathoz juthasson.

Az ügy a brit igazságszolgáltatás újkori történetének messze legsúlyosabb jogtiprási botrányává fajult, miután kiderült, hogy a Nagy-Britanniában közvetlen lakossági postai és egyéb kapcsolódó, főleg pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cég, a Post Office Ltd. 1999 és 2015 között csaknem ezer postahivatali vezető ellen kezdeményezett büntetőjogi eljárást sikkasztás vagy lopás később rendre hamisnak bizonyult vádjával.

Az esetek nagy többségében elmarasztaló ítéletek születtek, számos érintett éveket töltött rács mögött, az ártatlanul elítéltek közül sokan anyagilag tönkrementek, többen öngyilkosságot követtek el.

A feljelentések és a büntetőeljárások alapját a Post Office által a Fujitsu elektronikai óriáscég egyik leányvállalatától vásárolt, Horizon nevű könyvelési szoftver súlyos hibái képezték, a program ugyanis rendszeresen nagyarányú, esetenként több tízezer font nem létező hiányt mutatott ki az egyes postahivatalok pénzügyi mérlegében.

A postahivatali vezetők és informatikai szakértők is azonnal jelezték, hogy szoftverhibáról van szó, a Post Office azonban éveken keresztül egymás után kezdeményezte a tömeges büntetőeljárásokat saját üzletvezetői ellen.

A károsultak érdekvédelmi szervezetei a törvényi jogorvoslat mellett a botrány felelőseinek büntetőjogi felelősségre vonását is követelik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink