hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pénzmosodát, csempészhálózatot működtettek, hamis iratokkal pályáztak

  • adozona.hu

A május végi elfogást követően most cigarettacsempészethez használt gépkocsikat, csempészcigarettát és vágott dohányt is lefoglaltak a NAV közép-dunántúli munkatársai. Jelenleg 33 gyanúsított van az ügyben – közölte a NAV.

A mostani országos fellépés folytatása annak a májusi akciónak, amelyben a NAV Közép-dunántúli pénzügyi nyomozói felszámoltak egy pénzmosással és cigaretta csempészettel foglalkozó bűnszervezetet, amely mintegy húszmilliárd forint kárt okozott az államnak. A bűnszervezet Ukrajnából és Szerbiából szerzett be csempészcigarettát, amelyet ideiglenesen Magyarországon tároltak és osztottak el, hogy aztán továbbszállítsák Nyugat-Európába.

Most a pénzügyi nyomozók célja a cigaretta csempészetben részt vevő gépkocsivezetők, fuvarozók felelősségre vonása, a csempészetre használt gépjárművek lefoglalása, valamint a pénzfutárok kihallgatása volt. A pénzügyi nyomozók pénzügyőrökkel kiegészülve hét megyében, 35 helyszínen végeztek házkutatásokat, lefoglalásokat.

A fuvarozók között akadtak olyanok, akik legális szállítmányaik közé rejtve szállították a cigarettát az unió különböző országaiba. Csempészet mellett azonban más bűncselekményre is fény derült. Az egyik irányító személy hozzátartozója a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által kiírt pályázatra jelentkezett, és tizenkétmillió forintos támogatást kapott. A nyomozás során azonban kiderült, hogy a pályázathoz hamis iratokat nyújtott be, így a támogatást jogosulatlanul vette igénybe. A pénzügyi nyomozóknak sikerült meghiúsítani, hogy további kilenc személy ugyanezzel a módszerrel 108 millió forint támogatást kapjon jogosulatlanul.

A pénzügyi nyomozók a mostani akció során nyolc gyanúsítottat, és tizennégy tanút hallgattak ki. Lefoglaltak hat cigarettacsempészetre használt járművet, több mint hétezer doboz magyar adójegy nélküli cigarettát és körülbelül harminc kilogramm vágott dohányt. Emellett ingatlanokat és bankszámlákat is zároltak.

Az ügyben továbbra is a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága folytat nyomozást bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett pénzmosás és bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett orgazdaság, valamint költségvetési csalás miatt. Az ügyben kilenc ember van előzetes letartóztatásban. Az elkövetők tettükért akár 20 év szabadságvesztéssel is felelhetnek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Visszafizetésre kötelező határozat

Széles Imre

tb-szakértő

Katás munkaerő-támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyesület – hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs