hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Épületen, gépen végzett felújítás, karbantartás elszámolása

  • Tirpák Anita mérlegképes könyvelő és adószakértő
1

Ahhoz, hogy eldönthessük: karbantartás, beruházás vagy felújítás történt-e az adott épületen, gépen vagy járművön, meg kell vizsgálni az elvégzett munka célját, rendeltetését. Példákkal illusztráljuk a különböző eseteket, például a bérelt ingatlanon végzett beruházás, felújítás elszámolását.

Beruházás, felújítás, karbantartás? A kérdés megválaszolásához sok esetben műszaki tudás is szükségeltetik, ezért célszerű a számviteli politika részeként íródott értékelési szabályzatot műszaki szakember segítségével elkészíteni, melyben a vállalkozás rendet tesz a felújítás és karbantartás fogalmainak útvesztőjében. Megjegyzendő, hogy a beruházás és a felújítás számviteli elszámolásának egyezősége miatt a felújítás és a karbantartás definíciói között kell igazán különbséget tennünk, a karbantartás ugyanis nem vehető figyelembe egy tárgyi eszköz értékében sem, a másik két fogalomtól eltérően, mivel egy összegben, költségként számolhatjuk azt el a tárgyévi eredmény terhére.

A felújítás kategóriájába azok a munkálatok tartoznak, amelyek eredményeképpen az adott eszköz élettartama megnövekszik, eredeti műszaki állapota, teljesítőképessége megközelítőleg vagy teljesen visszaáll, az általa előállított termékek minősége vagy az adott eszköz használata jelentősen javul, a pótlólagos ráfordításból a jövőben gazdasági előnyök (például költségcsökkenés, bevétel növekedés) származnak.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben példákkal illusztráljuk, mi számít felújításnak, illetve karbantartásnak épületek, gépek esetében, továbbá hogyan kell elszámolni a bérelt ingatlanon végzett felújítást!

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A témában korábban megjelent cikkünket itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
cakuktjas

Regisztrálás után sem engedi ateljes cikket elolvasni az oldal.
Kamu a próba-előfizetés!!!!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház tárgyieszköz-értékesítése

Nagy Norbert

adószakértő

Kiküldetés munkaszüneti napon

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaszüneti nap és pihenőnap

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close