hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Online számla: idén adatexport és xml, jövőre bekötés a NAV-hoz

  • Kneitner Lea
1

Kötelező a számlázó szoftverek kiegészítése adatexport funkcióval 2016. január 1-jétől. Ennek segítségével az adóhatóság kérésére a számlákat a megadott formátumban kell kimenteni. Hogy mindez kínai? Jó, ha tudja, hogy a következő lépés: 2017-től a számlák adóhatósághoz való online bekötése.

2016. január 1-jétől a számlázó szoftvereknek rendelkezniük kell egy adatexport funkcióval, amelynek a rendelet melléklete szerinti struktúrában kell kimentenie az adatokat.

Milyen adóalanyi kört érint?

-          áfakörös adóalanyokat, amelyek számlázó programot használnak

-          belföldi áfaregisztrált adóalanyokat, amelyek számlázó programot használnak – az adóalanyokat az adószám visszaadását követően megőrzési kötelezettség terheli a magyar szabályok szerint.

Egy olyan funkcióról van szó jelenleg, amely nem működik folyamatosan, hanem csak az adóhatóság kérésére kell a számlákat a megadott formátumban ennek a funkciónak a használatával kimenteni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, kiknek kötelező és kiknek nem az adatexport program bevezetése; milyen problémákat kell megoldani az xml kapcsán 2017-ig, amikortól online-kapcsolat lesz a számlázó programok és a NAV között!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

OLVASSON TÖBBET INGYEN A 2016-OS VÁLTOZÁSOKRÓL itt!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Miután elektronikus számlát kizárólag számlázóprogrammal lehet előállítani, így az adminisztrációs szigorítás az elektronikus számlákat kifejezetten sújtja, amit viszont a 2010/45 EU irányelv tilt. Az adatok felhasználásának "célirányos" módja, amivel az adóhatóság szokta hasba akasztani az állampolgárokat pedig valójában azt jelenti, hogy az adatokat nem használják semmire, de időnként kattintgatnak egypárat, aztán kikeresnek egy konkrét ügyet. Egy általános, objektív, automata visszajelző rendszer beindítását rejtélyes erők akadályozzák.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület

Bunna Erika

adótanácsadó

MLM rendszerben fizetett jutalék, áfabevallás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Motorbenzin – áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close