hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Olajozott gépezet – Heti PénzPiac – 2024. 2. hét

  • adozona.hu

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

A világgazdaság folyamatait évtizedek óta meghatározza az egyik legszélesebb körben elterjedt energiahordozó a kőolaj. Piaci árának alakulása az 1970-es évek óta nagymértékben befolyásolja a globális infláció és gazdasági növekedés trendjét és mértékét. A legnagyobb kitermelő országok még az 1960-as években „érdekvédelmi” szervezetekbe tömörültek, így a piacra bocsátott, azaz a kínált mennyiséget összehangoltan tudták befolyásolni. Ezzel pedig az ár alakulásának kulcsa is a kezükben volt.

Napjainkra azonban megváltozott a felállás. A 2010-es évek második felében erőteljes beruházásokat hajtottak végre az USA-ban az ottani, nagyrészt új technológiákkal dolgozó olajbányászati társaságok. A piacra bocsátott mennyiséget gyorsan növelték, mellyel gyakorlatilag 2020-ra önellátóvá vált a világ legnagyobb gazdasága ebből az energiahordozóból.

A világjárvány kitörése azonban megakasztotta ezt a felívelő trendet. Az amerikai olajkitermelési modell elsősorban a magántőkéről szól, ahol a vállalkozó profitot vár el. A pandémia hatására elrendelt lezárások a visszaeső kereslet miatt hirtelen hatalmas túlkínálatot okoztak, melynek következményeként a piaci árak a mélybe zuhantak. Az energiacégek jelentősen csökkentették kapacitásaikat, hogy minimalizálják veszteségeiket, de még így is számos csődbe ment közülük. Ezután jóval kevesebb tőke és hitel állt rendelkezésre ezen vállalkozásoknak, így a későbbiekben csak lassan tudták újra növelni a kibocsátásukat.

Eközben a világpiacra szállító „olajországokat” is negatívan érintette a visszaeső kereslet és ár, de ezekben az országokban a termelők állami tulajdonban vagy irányítás alatt voltak, és vannak ma is. A kormányok számára fontos ugyan a bevétel, de emellett számos egyéb céljuk is lehet. Elsődleges vezérelvük a saját gazdaságuk ellátása energiahordozóval. Ha ezen felül tudnak külföldre értékesíteni, az már többletbevételt jelent az országnak, a költségvetésnek.

Látható tehát, hogy az állami tulajdonosok ebben a szektorban is másképpen viselkednek, mint a magántársaságok.

A kitermelő országok szervezete kartellként működik, melynek célja a „piac stabilizálása”. Azonban, mint minden hasonló egység (működjön bármilyen gazdasági ágazatban), végső soron arra törekszik, hogy minél magasabb összbevételt tudjon elérni. Ez az esetek többségében azt jelenti, hogy az árszint magasabb, mint ami a felhasználók számára ideális lenne.

Ezt igyekezett végrehajtani 2023-ban a legnagyobb ilyen tömörülés, az OPEC+. A folyamatok azonban nem az elképzeléseiknek megfelelően alakultak. Hiába deklaráltak az év folyamán többször is jelentős piaci kínálatcsökkentő lépéseket, az árszint nem nőtt érdemben. Ennek magyarázataként a gyenge világgazdasági, azon belül is a váratlanul harmatos kínai keresletet említették.

Arra azonban nem figyeltek az elmúlt években, hogy a magántőkével működő amerikai olajkitermelők hatalmas növekedést produkáltak. Az olajkutak száma ugyan dinamikusan nőtt a 2020. év közepi bezárásokat követő mélypont óta, de még mindig csak a kétharmada a pandémia előtti csúcsnak. A kitermelt mennyiség viszont jelentősen meghaladja a korábbi maximum értéket is.

Az Amerikai Egyesült Államok a 20. század első évtizedeiben a világ legnagyobb olajkitermelője volt. Egy évszázad múltán ismét kiérdemelte ezt a címet. Mindezt úgy, hogy az elmúlt években egyre csökkenő kapacitás állt rendelkezésükre, mégis többet tudtak belőle kihozni. Ez csak a termelékenység drasztikus javításával volt elérhető – ebben is a világ legjobbja ez a gazdaság.

A felszínre hozott rekordszintű olajmennyiség számukra azt jelenti, hogy teljesen önellátóak lettek ismét ebből az energiahordozóból, függetlenedni tudtak a világpiaci szállítóktól. Sőt, a globális kínálatban is egyre nagyobb szerepet tudnak betölteni.

A jövőbeni olajárakat ugyanúgy nem láthatja senki előre, mint ahogy eddig sem. Az a globális törekvés azonban tisztán kirajzolódik előttünk, hogy az energiatermelést tisztább alapokra akarják helyezni a kormányok és a gazdasági szereplők. Ez közvetlenül azt jelenti, hogy a megújuló erőforrásokra kell egyre inkább támaszkodni, és így nagy eséllyel fokozatosan csökkenni fog a kőolaj iránti kereslet a következő évtizedekben.

Bizalmi ügy – Heti PénzPiac – 2024. 1. hét

Magyarország

A 2024-es év második hetében tavalyi év végi adatokat kaptunk.

A hazai kiskereskedelem novemberi számai 0,8 százalékos javulást mutattak októberhez képest, de még mindig 5,4 százalékkal múlták alul az egy évvel korábbi szintet.

A központi költségvetés 2023. decemberi egyenlege 219 milliárd forintos mínusz lett, ezzel az éves összesített hiányadat a 2022. évinél némileg alacsonyabb, közel 4 600 milliárd forintot tett ki.

A novemberi ipari termelés az előzetes adatok szerint 5,8 százalékkal maradt el a 12 hónappal korábbi értéktől.

Az infláció alakulása továbbra is igen kedvező trendet mutat, a decemberi 5,5 százalékos éves adat további csökkenést jelent. Az éves átlag a KSH közlése szerint így 17,6 százalék lett 2023-ban.

A forint kiegyensúlyozott mozgást mutatott a héten, végig 377 és 379 között maradt az euróval szembeni árfolyam.

Az állampapírpiacon újra a vevők kerültek túlsúlyba: az éven túli futamidőkön átlagban 0,5 százalékkal csökkentek a piaci hozamok.

 

 

Európai Unió – Eurózóna

A 2023-as év vége nem túl szép számokat hozott a kontinens gazdaságainak.

A héten publikált adatok szerint a novemberi euróövezeti kiskereskedelmi forgalom éves szinten 1,1 százalékkal zsugorodott.

A szintén novemberi német ipari termelési adat 4,8 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

A tizenegyedik havi eurózóna munkanélküliségi adat 6,4 százalékos volt, a mérések kezdete óta nem látott rekord alacsony szintet jelent. Közgazdászok szerint az erős munkaerőpiac nem áll összhangban a gyenge konjunktúrával.

A jövőre vonatkozó lakossági és vállalkozói várakozásokat tükröző bizalmi indexek minden ágazatban javulást mutatnak, optimistán kezdődik a 2024. év.

Az egyelőre 3,0 százalék környékén beragadó infláció azt vetíti előre, hogy az EKB jegybankárai nem fognak sietni a monetáris lazítással. A gazdaság állapota ugyan indokolná a kamatcsökkentések megindítását, de a pénzromlás fellángolásától jobban tartanak.

Az euró kis mozgást mutatott a dollárral szemben az elmúlt napokban, egyelőre stabilnak látszik az 1,093–1,098 közötti sáv.

 

 

USA

Az amerikai gazdaságból az alábbi adatokat kaptuk a héten.

A munkanélküliségi ráta decemberben 3,7 százalékra süllyedt, vagyis a munkaerőpiac továbbra is feszesnek mutatkozik.

A vállalkozások hangulata javult, 2024. januárra további üzleti bővülést várnak. Ez összhangban van a Fed előrejelzésével, mely erős gazdasági növekedéssel kalkulál az év első hónapjára is, folytatva a 2023. év második felének kedvező trendjét.

A tavaly decemberi éves inflációs adat némi felfelé mozdulást mutatott a novemberihez képest, 3,4 százalékos lett.

Elemzők szerint a fentiek összességében azt sugallják, hogy a jegybank nem akarja majd elkapkodni a monetáris enyhítés megkezdését.

A tájékoztatás nem teljeskörű, nem minősül befektetési ajánlásnak. A tájékoztatás a dokumentum készítésének idején irányadó piaci helyzetet tükrözi, azonban az információk csak időleges tájékoztatást nyújtanak, és a piaci viszonyokkal, körülményekkel megváltozhatnak. Jelen dokumentum elkészítése során felhasznált adatok, tények, információk lényeges forrásai az alábbiak: Bloomberg, Reuters, KSH, EuroStat, MNB, ÁKK, EKB – olvasható a Global Tax-Office Kft. tájékoztatójában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink