hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjas vállalkozó? Így válasszon az adózási formákból!

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Nyugdíjas vállalkozók számára milyen előnyei, illetve hátrányai vannak a kisadózásnak a kiegészítő tevékenység folytatásával szemben? Az összehasonlításkor a vállalkozási formát, a közteherfizetést, a keresőtevékenység korlátját és a nyugdíjemelést vettük alapul.

Elsőként nézzük meg, hogy a nyugdíjas milyen vállalkozási formában lehet kiegészítő tevékenységet folytató, illetve kisadózó vállalkozó!

Vállalkozási forma

Kiegészítő tevékenységet folytat az az egyéni vállalkozó, vagy társas vállalkozó, aki a vállalkozói tevékenységet saját jogú nyugdíjasként (beleértve a 40 éves jogosultsági idő alapján nyugdíjas nőket is) folytatja, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

Azaz, a fenti nyugdíjas kiegészítő tevékenységet folytathat egyéni vállalkozóként, vagy

társas vállalkozóként 

♦          közkereseti társaság, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság,

♦          közös vállalat, egyesülés,

♦          szabadalmi ügyvivői társaság, szabadalmi ügyvivői iroda,

♦          gépjárművezető-képző munkaközösség, oktatói munkaközösség,

♦          ügyvédi iroda, közjegyzői iroda, végrehajtói iroda, egyéni cég

tagjaként.

Ezzel szemben kisadózó csak az lehet, aki egyéni vállalkozó, vagy társas vállalkozó kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaságban, illetve magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság társas vállalkozásban vagy egyéni cégben. Azaz a társas vállalkozók szűk köre jogosult kisadózást választani. Így többek között a kft. társas vállalkozója nem lehet kisadózó.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, melyik adózási formánál mennyi lesz a közteher, van-e kereseti korlát, lehetséges-e a nyugdíjemelés!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink