adozona.hu
Nyári szezonális ellenőrzés: figyelmeztetések, bírságok, tevékenységkorlátozások
//adozona.hu/altalanos/Nyari_szezonalis_ellenorzes_figyelmeztetese_46N2YO
Nyári szezonális ellenőrzés: figyelmeztetések, bírságok, tevékenységkorlátozások
2022. augusztus 20-án befejeződött a július 1-jén indult nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. Az országos akció során az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek 4679 ellenőrzést végeztek el, és 14 ezernél is több hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 87 alkalommal éltek figyelmeztetéssel, 425 esetben szabtak ki bírságot megközelítőleg 31,5 millió forint értékben, míg tevékenységkorlátozást 37 esetben rendeltek el. A tavalyihoz képest alacsonyabb volt a forgalomból kivont élelmiszerek aránya, de a mennyiségük még így is csaknem elérte a 10 tonnát. Vegyes képet mutatnak tehát a tapasztalatok – írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A Nébih irányításával a hivatal saját ellenőrei és a járási hivatalok szakemberei összehangoltan vettek részt az akcióban, kiemelt figyelemmel a megszokott területekre: a turisztikai szempontból frekventált helyeken, rendezvényeken működő élelmiszer-vállalkozások tevékenységére, az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetésére, a zöldségek, gyümölcsök, alkoholos italok forgalmazására.
Az idei ellenőrzéssorozatnak azonban új célterületei is voltak, mint például a vásárlói saját csomagolóanyag használatának ellenőrzése, a „repoharak” kezelése, az úgynevezett helyettesítő termékek (például növényi alapú sajtkészítmények, diópótló töltelék) használata és a megfelelő vásárlói tájékoztatás vizsgálata. A tartós kánikulára tekintettel pedig fokozottan ellenőrizték a hűtési lánc biztosítását is.
A szakemberek 4679 létesítményt ellenőriztek az élelmiszer-előállítás és -forgalmazás, valamint a vendéglátás területén. A higiéniai hiányosságok előfordulása idén kiemelkedően magas volt, különösen a vendéglátásban. A tavalyi évhez képest több volt a hűtési lánc fenntartásával, viszont kevesebb a nyomonkövethetőséggel kapcsolatos hiba. Szintén az előző évvel összevetve több esetben került sor bírság kiszabására (tavaly 376, idén 425), de lényegesen kevesebb volt a tevékenységkorlátozás (85 helyett 37).
Az ellenőrzött 14 068 hazai és külföldi élelmiszertétel 5%-át (csaknem 10 tonnányi, összesen 6,2 millió forint értékű élelmiszert) kellett kivonni a forgalomból. Ezek túlnyomórészt lejárt vagy jelölési hibás termékek voltak, csekély számban akadtak közöttük fogyasztásra alkalmatlan vagy ismeretlen eredetű élelmiszerek. A korábbi évekhez képest határozottan kevesebb minőségi kifogás merült fel a zöldségek és gyümölcsök ellenőrzésekor.
A Nébih laboratóriumaiba 152 élelmiszerminta érkezett. Mikrobiológiai kifogás egy grillkolbász esetében (Listeria), valamint hét fagylaltnál (Enterobaktérium, illetve Staphylococcus) merült fel. A fagylaltok analitikai vizsgálata 3 mintánál azo-színezékkel kapcsolatos problémát tárt fel, az esetek kivizsgálása folyamatban van. A kifogásolt termékeknél minden esetben hatósági intézkedésre került sor.
Az új ellenőrzési célterületekre kitérve, vegyes képet mutatnak a hatósági tapasztalatok. Örömteli, hogy a vállalkozások fontos lépéseket tettek a környezetkímélő, pazarlásmentes gyakorlatok bevezetése terén, de van még hova fejlődniük. Egyelőre csak egyes üzletekben valósult meg az ingyenes csomagolóanyagok kivezetése, itt térítési díj ellenében vehető igénybe korszerű, lebomló csomagolóanyag, illetve elfogadott a vásárlói saját csomagolóanyag használata. Az ellenőrök ezekkel kapcsolatban nem állapítottak meg higiéniai kockázatot.
A vendéglátásban a repoharak használata főként a főváros térségében, a nagyobb rendezvényeken volt jellemző. Elkülönített, szennyeződéstől védett tárolásuk példaértékű volt a Sziget fesztiválon.
Javuló tendenciát mutat az allergénekről szóló kötelező tájékoztatás a nagyobb vendéglátó egységekben, éttermekben, ezzel szemben a cukrászdáknak és fagylaltozóknak még mindig komoly hiányosságaik vannak például az azo-színezékek előírásszerű feltüntetésével kapcsolatban – olvasható a portal.nebih.gov.hu-n.
Hozzászólások (0)