hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nőtt a cégalapítási kedv, továbbra is tisztogat a cégbíróság

  • adozona.hu

Több mint 13 ezer új céget alapítottak Magyarországon 2016 első félévében, ami 7,6 százalékos növekedést jelent előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a megszűnő vállalkozások száma 5,7 százalékos csökkenéssel meghaladta a 24,5 ezret – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

A 2016-os év első félévi adati több szempontból is rámutatnak a jelenlegi vállalkozó környezet változásaira. Mivel még mindig jelentősen több cég szűnik meg, mint amennyit alapítanak, így elmondható, hogy a cégek körében tovább folytatódik az a tisztulási folyamat, amely már évek óta tart. Az alakuló cégek számának emelkedése viszont új jelenség.

„2016 első félévének adatai az Opten év eleji prognózisának megfelelően alakultak, amely szerint az új vállalkozások beindításában pozitív elmozdulás volt várható. Az előrejelzés igazolódni látszik, hiszen 2016 első hat hónapjában 13 315 új céget alapítottak Magyarországon, ami némi javulást mutat az elmúlt évekhez, és a 2014 óta tartó stagnáláshoz képest, de még mindig elmarad az utóbbi évek rekordjának számító 2011-2012 féléves alapítási számaitól” – mondja Pertics Richárd, a statisztikát közzétevő Opten Kft. céginformációs igazgatója. A hitelezés és a gazdasági kilátások kedvező alakulása, a fogyasztói bizalom enyhe erősödése, valamint a jogalkotók konszolidációs törekvései a vállalkozói kedv mintegy 7,6 százalékos bővülését eredményezték az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva. „Az új társaságok alapításában tapasztalható növekedés technikai és gazdasági hatások eredőjének tudható be. A kormány intézkedései (a piacra lépés feltételeinek szigorítása, a tulajdonosok és a vezetők felelősségi körének kiterjesztése, kötelező feltőkésítés) hatására a magyar gazdaság némileg fehéredik, ám a vállalkozói bizalom helyre állásáról, illetve gazdasági fellendülésről még nem igazán beszélhetünk” – hívja fel a figyelmet Pertics Richárd.

Ugyanakkor még mindig magas – az elmúlt évhez hasonlóan közel kétszerese – a törlések száma az alapítások számához viszonyítva. 2016 januárja és júniusa között 24 601 vállalkozás szűnt meg jórészt a cégbíróságok tisztogató munkájának köszönhetően. Az utolsó félév statisztikájának cégmegszűnési adatait vizsgálva e téren is látszik némi pozitív változás; a 2015 első féléves adatokhoz képest közel 6 százalékkal kevesebb céget törölt a cégbíróság. Vélhetően a 2016-os évben nem dől meg a 2015-ben felállított cégtörlési rekord; a következő nagyobb cégmegszűnési hullám 2017-re várható, amikor lejár a kft.-k törzstőkéjének 3 millió forintra emelésének moratóriuma. (Főként, ha a jogszabály rögzítette dátum nem módosul újra.)

Ezek a pozitívnak mondható apró javulások azonban nem változtatnak azon a 2014 óta tartó trenden, hogy az új cégek alapításának száma jóval a cégmegszűnések száma alatt marad. „A korábbi években a hazai cégstruktúra tele volt érdemi gazdasági indok nélkül működő cégekkel, és még elég messze vagyunk az egészséges cégstruktúrától” – állapítja meg Pertics Richárd. A rendben működő (eljárás alatt nem álló) vállalkozások száma 2015 közepéig meghaladta az 500 ezret, ezt a határt a múlt év második felében törte át lefele irányban, és azóta is folyamatosan csökken, ma már csak alulról súrolja. „Még korai trendszerű változásról beszélni, azonban a cégtörlések számának visszaesése a cégvilág tisztulásának folyamata, és annak konszolidációja irányába mutat” – mondja az igazgató. A céginformációs vezető szerint az alvó vállalkozások ellen indított, és kényszertörléshez vezető eljárások lezárása, valamint az eladósodott cégekkel szemben a beszállítók és más hitelezők által indított felszámolási eljárások számában tapasztalható nagyjából 20 százalékos visszaesés a törlések számának további csökkenését fogja eredményezni. Úgy véli: „A nem életképes vagy jogi kiskapukkal visszaélők kiszűrése mellett a kötelező feltőkésítés is valószínűleg tovább rostálja a gazdasági társaságokat, így várhatóan kevesebb, ám remélhetőleg jobb likviditású és aktívabb cég várja a hazai gazdaság fellendülését”.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close