hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nehezebb lesz munkát vállalni az Egyesült Államokban

  • MTI/Adózóna

Donald Trump amerikai elnök elrendelte a jól képzett külföldiek Egyesült Államokba vonzását elősegítő munkavállalási vízumok programjának felülvizsgálatát, mert azt szeretné, hogy az amerikai cégek elsősorban amerikai munkaerőt alkalmazzanak.

Az elnök felhívta az ilyen vízumot külföldi munkavállalói számára rendszeresen kérő technológiai, illetve a munkaerő-kihelyezést alkalmazó cégek figyelmét arra, hogy változások várhatók a vízumprogramban.

Trump kedden, azon választási ígérete keretében írta alá a H-1B jelű vízummal kapcsolatos rendeletét, hogy politikájában minden szempontból az Egyesült Államokat helyezi majd az első helyre. A Reuters hírügynökség szerint a rendelet több szempontból homályos, de a Fehér Ház sajtótájékoztatóján elmondottak és a rendeletet ismertető írásos anyag tartalmazta a fő célokat.

Az elnök tanácsadói elmondták, hogy az egyik cél a vízumlottó megszüntetése, és helyette egy olyan programot vezetnének be, amelyben csak jól képzett külföldi munkavállalók kaphatnának ilyen vízumot. Évek óta már indiaiak kapnak a legtöbben ebből az engedélyfajtából.

A változás leginkább azokat a Szilícium-völgybeli cégeket érintené, amelyek több ezer mérnököt és programozót alkalmaznak. Egyelőre egyik cég sem reagált a Reuters kérésére, hogy mondjanak véleményt.

Trump emellett elrendelte az amerikai cégeknek előnyt biztosító kormányzati közbeszerzési program vizsgálatát olyan szempontból, hogy valóban az amerikai vállalkozások vannak-e előnyben, különösen az acéliparban.

Trump elnökségéből hamarosan eltelik a végrehajtó hatalmaknál általában kritikusnak tekintett első száz nap, és a Reuters szerint az elnök törvényalkotói tevékenysége eddig nem jelentős. Az általa kezdeményezett törvények még a kongresszus előtt vannak, ezért Trump eddig erőteljesen alkalmazta a rendeletalkotást. Azt nem lehet tudni, hogy a most aláírt rendeleteknek lesz-e gyors hatása. A közbeszerzési rendszerről szóló határozat még csak tartalmaz határidőket, de a vízumprogramról szóló nem.

A jelenlegi H-1B jelű vízum bírálói azt mondják, hogy a vízumlottóban évente kisorsolt 65 ezer vízumra a munkaerő-kihelyezést alkalmazó cégek rengeteg pályázatot adnak be, és ebből kifolyólag sokat el is nyernek, de az elnyert vízumokat kevésbé jól fizetett állások betöltésére használják, így jórészt az amerikaiak munkalehetőségét veszik el, és nem az amerikaiakkal nehezen betölthető, különleges képességeket igénylő állásokba toboroznak külföldi munkaerőt. A kormány a vízumlottón felül évente véletlenszerűen kioszt 20 ezer vízumot diák-munkavállalóknak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

GDPR – adatmegőrzési idők külföldön

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Adattovábbítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén létszámszámítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close